- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Telekom Mobile, al patrulea operator de telecomunicații, nu a depus ofertă pentru licitația 5G!

28 Oct, 15:00 • Cornel Ghimeșan
Cei mai mari operatori de telefomunicații au depus candidaturi de participare în cadrul licitaţiei organizate de ANCOM pentru 5G. Totuși de pe această listă lipsește cel de-al patrule operator important de piața din România. Este vorba despre Telekom Mobile.
Telekom Mobile, al patrulea operator de telecomunicații, nu a depus ofertă pentru licitația 5G!

Orange Romania, Vodafone Romania si RCS&RDS au depus până joi, 27 octombrie, data limită de depunere, candidaturi de participare în cadrul procedurii de selecție competitivă organizată pentru alocarea celor 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, a anunțat autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Telekom Mobile (fost Cosmote), al patrulea operator local de telecomunicații mobile, parte a grupului elen OTE, nu a depus dosarul de candidatura. Comisia de licitație va analiza documentele de calificare și va anunța până cel târziu la 4 noiembrie 2022 care sunt operatorii care vor participa la licitația lansată de autoritate în data de 19 septembrie 2022.

Alte articole: Regele Charles al III-lea vinde caii moșteniți de la mama sa. Cele 14 iepe vor fi scoase la licitație

Dosarul de candidatură depus de fiecare operator conține:

  • documente de prezentare a situației candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligațiilor exigibile de plată la bugetul de stat,
  • bugetele asigurărilor sociale și fondurilor speciale, dar și faptul că respectivul candidat întrunește condițiile de participare: poate dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane euro (echivalentul în lei) sau un capital social subscris și vărsat de minimum 1 milion de euro (echivalentul în lei), că nu este în stare de insolvență ori lichidare, că afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, că activitățile sale comerciale nu sunt suspendate etc.
  • oferta inițială care indică numărul de blocuri pe care candidatul dorește să le achiziționeze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.
Telekom Mobile, al patrulea operator de telecomunicații, nu a depus ofertă pentru licitația 5G!
Telekom Mobile, al patrulea operator de telecomunicații, nu a depus ofertă pentru licitația 5G!

În cazul în care cererea este mai mare respectiv mai mică decât oferta, licitația propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu rundele primare, respectiv cu runda primară suplimentară, pentru ca rezultatele finale să fie anunțate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie. În cazul în care cererea este egală cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul cărora operatorii vor licita pentru pozițiile pe care și le doresc în bandă.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.

Citeşte şi: Licitația pentru Centura de Est a Aradului a fost câștigată. Investiția este de 55 de milioane de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult