- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tichete de vacanță 2024. Ce schimbări aduce noua lege pentru beneficiari

08 Jan, 18:11 • Bumbeneci Diana
Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță în anul  ce t0cmai a început. Principalele detalii despre noua lege.
Tichete de vacanță 2024. Ce schimbări aduce noua lege pentru beneficiari

Tichete de vacanță 2024. Principalele propuneri de schimbare cu privire la acordarea tichetelor de vacanță în sectorul bugetar vor influența în principal angajații cu salarii sub 14.000 de lei brut, începând cu această lună. Restul angajaților nu vor fi afectați de noile schimbări.

Tichete de vacanță 2024

Printre beneficiile de care au parte angajații la stat se numără și mult așteptatele vouchere de vacanță de care românii s-au bucurat an de an. Din nefericire pentru unii angajați, nu toată lumea va primi tichete de vacanță în anul 2024.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează că eliminarea acestor vouchere ar duce la o scădere cuprinsă între 35% și 50% a încasărilor în turismul românesc.

Poți citi: Daniel Baciu, un nou anunț pentru milioane de pensionari. „Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme”

Acordarea tichetelor de vacanță va fi menținută până în anul 2026, însă potrivit Legii 296/2023, acestea vor fi acordate acelor bugetari care au salarii nete de până la 8.000 de lei. Prin urmare, angajații cu salarii de peste 8.000 vor rămâne fără vouchere de vacanță.

Tichete de vacanță 2024
Tichete de vacanță 2024

Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, potrivit Strategiei fiscal-bugetare.

Angajații de la privat pot primi tichete

În luna iunie a anului 2023, Senatul României a aprobat propunerea prin care se preconizează extinderea sistemului de acordare a voucherelor de vacanță și către angajații din sectorul privat. Proiectil trebuie însă să treacă și de Camera Deputaților, iar apoi să fie trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Se estimează că aproximativ 4,2 milioane de angajați din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, iar susținătorii acestei măsuri argumentează că acordarea acestor vouchere ar putea avea un impact pozitiv asupra reducerii fiscalității muncii.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în proiectul de lege.

Nu doar acordarea tichetelor de vacanță va suferi modificări începând cu prima lună a acestui an, ci și acordarea tichetelor de masă și a sporului de condiții periculoase sau vătămătoare. Tichetele de masă ar urma să fie impozitate cu 10%, iar sporul de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maximum 1.500 de lei.

Ai mai putea citi și: Pensii 2024. Daniel Baciu: „Efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult