- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toate fondurile de pensii private Pilon III au fost pe minus în 2022. Două dintre ele au grad ridicat de risc

01 Feb, 13:46 • Bocioacă Bianca
Anul trecut toate cele zece fonduti Pilon III au fost pe minus din cauza scumpirilor exacerbate care au pus presiune pe portofoliul titlurilor de stat.
Toate fondurile de pensii private Pilon III au fost pe minus în 2022. Două dintre ele au grad ridicat de risc

În anul 2022, scăderea medie ponderată pentru Pilonul III a fost de 5,4%. Dintre cele 10 fonduri, două au un grad ridicat de risc, ceea ce înseamnă că au o expunere mai mare pe segmentul de acțiuni și performează mai bine atunci când și bursa merge bine. Celelalte opt fonduri sunt catalogate cu un grad mediu de risc.

NN Activ și AZT Vivace, sunt cele două fonduri cu grad ridicat de risc și au înregistrat anul trecut o scădere de 6%, respectiv 6,9%.

Scăderi de fonduri la pensiile Pilon III

Fondurile cu grad mediu de risc au înregistrat următoarele scăderi:

  • -5,5% pentru NN Optim;
  • -5,5% pentru BCR Plus;
  • -6% pentru AZT Moderato;
  • -4,3% pentru BRD Medio;
  • -3,1% pentru Pensia mea;
  • -3,2% pentru Raiffeisen Acumulare;
  • -5,1% pentru Stabil;
  • -4,3% pentru Aegon Esenţial.

Citește și: Milioane de români au pierdut bani la pensie anul trecut. Fondurile de pensii private au scăzut în 2022 cu 3%, în comparație cu anul precedent

În momentul de față, cel mai mare fond de pensii facultative în funcție de activele gestionate și numărul de participanți este NN Optim, administrat de NN Pesnii, cu un grad mediu de risc. Are active de aproximativ 1,6 miliarde de lei și 232.000 de participanți, potrivit calculelor ZF.

La finalul anului precedent, aproximativ 627.000 de salariați erau înregistrați în evidența fondurilor de pensii private facultative Pilon III. Activele acestora au ajuns la 3,6 miliarde de lei. Numărul de participanți a crescut cu 60.000 în 2022, față de anul anterior.

Persoanele care au cotizat în fiecare lună din 2022 la fondurile de pensii private facultative Pilon III au trimis aproximativ 42 de miliioane de lei pentru ca economiile lor să fie administrate de unul dintre cele 10 fonduri: Aegon Esential, AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare, Stabil.

Citește și: Reforma pensiilor! Crește pragul de impozitare! Ce se va decide în prima sesiune parlamentară din 2023

291.000 de salariați din totalul de 627.000 de la decembrie 2022, figurau cu viramente active la unul dintre fondurile Pilon III, cu o medie lunară de aproximativ 169 de lei. Discrepanța este dată de fluctuația locurilor de muncă, dar și de faptul că prin Pilonul III se poate face pauză de la contribuții.