- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Top 3 cele mai mari investiții ale fondurilor de pensii Pilon II la Bursa de Valori

07 Nov, 13:03 • Bocioacă Bianca
Care sunt cele mai mari trei investiții ale fondurilor de pensii Pilon II la Bursa de Valori. Cele șapte fondfuri au 9,5% din capitalul social al Hidroelectrica, 13,5% din Petrom și 25,8 din Banca Transilvania.
Top 3 cele mai mari investiții ale fondurilor de pensii Pilon II la Bursa de Valori

Care sunt cele mai mari trei investiții ale fondurilor de pensii Pilon II la Bursa de Valori. Hidroelectrica (5,1 mld. lei), OMV Petrom (4,8 mld. lei) şi Banca Transilania (4,6 mld. lei) sunt cele mai mari trei investiţii din portofoliul de acţiuni al celor şapte fonduri de pensii private Pilon II, pe fondul domeniului acestor companii și al rolului companiei în economie și în contextul politicii de rmunerare a investitorilor cu dividente, scrie Ziarul Financiar.

Citește și: Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II

Hidroelectrica, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori

Aceste trei investiții, la cel mai mare producător de energie electrică din România, însumează 14,5 miliarde de lei și reprezintă 58% din totalul investițiilor în acțiuni la Bursa de Valori București ale fondurilor de pensii.

Raportat la activele totale ale Pilonului II de 117,2 mld. lei, investițiile la cele trei companii, H20, SNP și TLV, reprezintă 12,4%.

Aproximativ 8 milioane de salariați români contribuie la fondurile de pensii private Pilon II și contribuie cu o parte din salariul brut lunar pentru ca economiile lor să fie administrate privat prin investiții pe piața de capital, instrumente cu venit fix și altele. Asta înseamnă că aceștia au ajuns indirect acționari ai companiilor din portofoliile Pilonului II, așadar și la Hidroelectrica, Petrom și Banca Transilvania.

Citește și: Bursă. Titlurile de stat Fidelis, ediţia de toamnă 2023, au debutat la Bursa de Valori la preţuri care le depășesc pe cele din ofertă. „Sunt singurele împrumuturi pe care le face statul şi pentru care nu este hulit pentru asta”

Datele din luna septembrie 2023 arată că fodurile Pilon II au 9,5% din capitalul social al Hidroelectrica fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român, care are 80%. Din Petrom fondurile au 13,5%, iar din Banca Transilvania 26%, fiind cel mai mare acționar al băncii.

Potrivit platformei desprepensii.ro, un număr de 28 de comapnii sunt listate la bursa locală. Sunt companii ale căror acțiuni intră în structura indicelului principal BET, cu excepția Purcari, acolo unde domeniul de activitate nu permite investiția Pilonului II, dar există și câteva excepții cu investiții reduse raportate la activul fondului, cum ar fi Ropharma, Antibiotice, Compa Sibiu.

Hidroelectrica este cea mai mare companie listată la Bursa de Valori București, având o capitalizare de 52,7 mld. lei. Pe al doilea loc se situează Petrom cu 34 mld. lei, iar pe locul trei Banca Transilvania cu aproape 18 mld. lei. Sunt cele mai tranzacționate trei acțiuni de la bursa locală.