- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai multe ferme sunt desființate. Din 2005 până în 2020 s-a înregistrat o scădere majoră în UE

03 Apr, 19:33 • Constantin Cristina
Peste cinci milioane de ferme au fost desființate în UE din 2005 până în 2020, înregistrându-se o scădere semnificativă de 37%.
Tot mai multe ferme sunt desființate. Din 2005 până în 2020 s-a înregistrat o scădere majoră în UE

În Uniunea Europeană din ce în ce mai multe ferme sunt desființate, iar numărul acestora scade considerabil de mulți ani. De exemplu, în 2020, erau 9,1 milioane de ferme, cu 5,3 milioane mai puține decât în 2005, adică o scădere de 37%, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Citește și: Fermele care produc lapte în România, în pericol. Decizia luată de supermarketuri: „Lucrul ăsta este total nesănătos”

Fermele, în număr cât mai mic pe fiecare an

Aceste ferme sunt clasificate în funcție de atribuțiile lor, mai exact, unele ferme se axează mai mult pe veniturile agricole, altele obțin venituri de pe urma diverselor activități, fiind ferme mixte, iar altele se bazează pe culturi sau animale. Fermele specializate sunt cele în care o activitate reprezintă cel puţin două treimi din producţia totală standard a fermei.

Chiar dacă numărul fermelor de orice tip a scăzut cu mult în 2020, comparativ cu 2005, această scădere a afectat doar anumite tipuri de ferme. Așadar, fermele mixte au fost cu 2,6 milioane mai puține, fermele specializate în creșterea animalelor cu 1,6 milioane și cele specializate în culturi au fost mai puține cu 0,9 milioane.

numărul fermelor în scădere
numărul fermelor în scădere

Acum trei ani, în 2020, fermele care ocupau cel mai mare procent în UE, erau cele specializate în culturi cu aproape 60%, trei cincimi, iar peste o cincime, cu un procent de aproape 25% erau fermele specializate în creșterea animalelor, urmând apoi cu 5% din toate fermele bazate pe produse lactate, apoi cele pentru creșterea și îngrășarea bovinelor, porcinelor, caprinelor etc, cu 4%. De asemenea, un procent de 19% îl ocupau fermele mixte din UE.

ponderea fermelor
ponderea fermelor

Ponderea cea mai ridicată a fermelor din UE bazate pe culturi sunt localizate în: Bulgaria (73%), Ungaria (72%) şi România (67%), precum şi în ţările mediteraneene, cum ar fi Grecia (74%), Malta (63%) şi Croaţia (61%).

Ferme specializate în creşterea animalelor sunt dominante în câteva ţări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din toate fermele), Irlanda (79%) şi Ţările de Jos (58%).

Alte articole: Numărul fermelor din România a scăzut. În prezent mai avem 2,8 de milioane de exploatații agricole, cu aproximativ 1 milion mai puține față de recensământul anterior