- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți beneficiarii de pensie de urmaș din România trebuie să știe! Riscați să pierdeți banii de la stat

07 Sep, 13:07 • Bumbeneci Diana
Beneficiarii de pensie de urmaș se lovesc de o nouă decizie a Guvernului. De ce trebuie să țină aceștia cont pentru a nu pierde banii de la stat.
Toți beneficiarii de pensie de urmaș din România trebuie să știe! Riscați să pierdeți banii de la stat

Veste extrem de importantă! Toți tinerii cu vârsta peste 16 ani care beneficiază de pensie de urmaș vor trebui să depună noi documente care să ateste că își continuă studiile pentru a nu pierde fondurile eliberate de stat. Aceștia trebuie să demonstreze autorităților continuitatea studiilor în instituțiile de învățământ până la 25 septembrie 2023.

Decizie pentru beneficiarii de pensie de urmaș

Conform unui anunț recent al Agenției Publice Naționale de Pensii (CNPP), elevii și elevii trebuie să depună la agenția de pensii în perioada următoare documente care să ateste că primesc o formă de școlarizare. Dacă nu respectă termenul, din octombrie/noiembrie banii se pierd.

Ai mai putea citi și: Este oficial! Pensiile românilor vor crește! Ce bani oferă Guvernul începând cu 1 ianuarie 2024

pensie de urmaș
pensie de urmaș

Beneficiarii de pensie de urmaș care au împlinit vârsta de 16 ani sunt obligați până la data de 25 septembrie 2023 să prezinte o adeverință că urmează o formă de învățământ organizată în condițiile legii. În plus, studenții care beneficiază de pensie de urmaș sub vârsta de 26 de ani sunt obligați, după caz:

  • să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor;
  • să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023 – 2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

CNPP atrage atenția asupra faptului că pensia de urmaș va fi reținută de la plată începând cu luna următoare dacă nu se prezintă până la termen un certificat sau o declarație de răspundere personală.

Copiii sub 16 ani au dreptul la pensie de urmaș dacă continuă să studieze într-o formă de învățământ organizată legal până la finalizarea studiilor, dar nu peste vârsta de 26 de ani sau în timpul oricărui grad de invaliditate dacă, potrivit avocatnet.ro, acest lucru se întâmplă în timpul uneia dintre circumstanțele de mai sus.

Vezi și: Guvernul anunță un nou sprijin pentru fermierii români. Câți bani se oferă pe kilogramul de cereale în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult