- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți șoferii sunt vizați de o nouă lege. Cât de ușor poți primi o amendă colosală

08 Oct, 12:55 • Oprea Alina
O nouă lege pune în “pericol” șoferii. Aceștia risca amenzi usturătoare in cazul în care nu respectă această lege
Toți șoferii sunt vizați de o nouă lege. Cât de ușor poți primi o amendă colosală

Un lucru banal pentru unii dintre conducătorii auto, însă repercusiunile faptelor șoferilor pot fi grandioase. O nouă lege introdusă, rutieră, pune în suspans șoferii. Toți cei care nu vor respecta această lege în trafic, vor fi sancționați conform legii, conform stiripesurse.

Vezi și: Cod Rutier 2023. Reguli noi pentru șoferii din România. Aceasta greșeală te poate lăsa cu buzunarele goale. Amenda depășește 1.000 de lei

Legea care conferă amenzi uriașe

Potrivit Codului Rutier, o nouă lege, care, la prima vedere pare banală, provoacă repercusiuni majore, astfel că șoferii care nu respectă această lege, riscă amenzi foarte mari. Legea care este o veste importantă pentru conducătorii auto este aceea care subliniază sancțiuni majore pentru cazul în care șoferii nu dețin anvelope noi. Astfel, cei care circulă cu anvelope uzate pe ploaie sau ninsoare nu se află doar in situația in care ar putea face un accident, dar pot fi amendați si de poliție.

Amenzi
Amenzi

Care este valoarea amenzii?

Valoarea amenzii este una destul de mare în cazul în care se circulă fără anvelope noi pe ploaie sau ninsoare.

“Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002, potrivit celor de la bugetul.ro.

Ce înseamnă acest lucru? 4 sau 5 puncte de amenda, chiar dacă drumul este uscat, iar vremea este senină. Amenda variază între 580 și 725 de lei.

Când este recomandat să fie schimbate cauciucurile

E important să verifici periodic starea anvelopelor tale, fie înainte de a porni la drum, mai ales în cazul călătoriilor lungi, sau la intervale regulate, în special în traficul urban. Prin aceasta, ai posibilitatea de a observa din timp eventualele tăieturi, denivelări sau alte probleme ale anvelopelor. Dacă identifici astfel de probleme, le poți remedia la un service de vulcanizare.

Pentru a știi când acestea sunt de înlocuit, trebuie să fii atent la indicatorul de uzură. Acestea sunt mici creste dispuse perpendicular pe anvelopă, având o înălțime de cel puțin 1.6 mm față de suprafața anvelopei de bază.

Acestea devin evidente atunci când stratul superior al cauciucului se uzează. De obicei, o anvelopă nouă prezintă un strat superior cu o grosime cuprinsă între 7 mm și 9.5 mm. Se recomandă înlocuirea anvelopelor de iarnă atunci când acest strat ajunge la o mărime mai mică de 4 mm.

Vezi și: ULTIMĂ ORĂ! Amenzi mai mari pentru șoferi. Poliția vrea creșterea punctului de amendă cu 15%