- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Transelectrica, investiție majoră în infrastructura energetică. Compania de stat a construit un nou nod energetic cu 92 milioane de lei

05 Apr, 18:32 • Adrian Popovici
Transelectrica a finalizat o investiție esențială pentru consolidarea și securitatea infrastructurii energetice naționale în regiunea Dobrogea.
Transelectrica, investiție majoră în infrastructura energetică. Compania de stat a construit un nou nod energetic cu 92 milioane de lei

Transelectrica, compania națională de transport a energiei electrice, a dezvăluit că a finalizat o investiție de 92 de milioane de lei într-un nod energetic în Dobrogea, al treilea ca mărime din România. După cum au transmis oficialii companiei, investiția a vizat consolidarea securităţii energetice în zonă, dezvoltarea reţelei electrice de transport şi a sistemului energetic naţional, transmite News.ro.

„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a încheiat cu succes o investiţie de aproximativ 92 de milioane de lei pentru consolidarea securităţii energetice în regiunea Dobrogea, dezvoltarea reţelei electrice de transport şi a sistemului energetic naţional, prin construirea a două noi racorduri dublu circuit 400 kV, cu o lungime totală de 55 de kilometri, în Staţia Electrică de Transformare 400 kV Medgidia Sud, care devine astfel cel de-al treilea nod energetic important pentru evacuarea energiei din Dobrogea”, transmite Transelectrica.

După cum transmite Transelectrica, această investiție lucrare a făcut posibilă punerea în funcţiune a patru linii electrice aeriene de 400 kV, respectiv: LEA de interconexiune 400 kV Medgidia Sud – Varna (Bulgaria), LEA 400 kV de interconexiune Medgidia Sud – Dobrudja (Bulgaria), LEA 400 kV Medgidia Sud – Stupina şi LEA 400 kV Medgidia Sud – Rahman, transformând astfel Staţia Medgidia Sud într-una de interconexiune cu sistemul electroenergetic bulgar. Aceste patru linii au rezultat din secţionarea fostelor linii de interconexiune cu Bulgaria: LEA 400 kV Stupina – Varna şi respectiv LEA 400 kV Rahman – Dobrudja.

Transelectrica
Transelectrica

Te-ar putea interesa și: Finanţare de 56 de milioane de euro pentru Transelectrica prin PNRR. Proiecte importante de modernizare energetică

Transelectrica, investiție majoră în Dobrogea

Asocierea Electromontaj SA, liderul de asociere, împreună cu ELM Electromontaj Cluj SA și EMFOR Montaj SA în calitate de subcontractanți, au efectuat lucrările de execuție. Implementarea proiectului în sistemele informatice a fost realizată cu sprijinul specialiștilor de la Teletrans SA, o filială a Transelectrica. Aceștia au asigurat modelarea și integrarea noilor linii în sistemul EMS – SCADA, precum și gestionarea comunicațiilor și schimburilor de date cu Operatorul de Transport și Sistemul din Bulgaria.

„Realizarea acestui proiect investiţional are un impact semnificativ pentru zona Dobrogea şi o importanţă deosebită pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă (CNE Cernavodă), făcând ca staţia 400 kV Medgidia Sud să devină un nod energetic deosebit de important în această regiune.

Ca urmare a implementării acestei investiţii se va eficientiza distribuţia fluxurilor de putere pe liniile din zona Dobrogea şi pe conexiunile cu restul sistemului, inclusiv cu Bulgaria, Republica Moldova şi Serbia. Astfel, un beneficiu semnificativ al acestei lucrări este reducerea pierderilor de putere activă pe liniile electrice aeriene de 400 kV cu aproximativ 10 MW, în condiţiile unei producţii ridicate de energie electrică în centralele electrice eoliene”, transmite Transelectrica.

Citește și: Anunț din partea Ministerului Energiei. Au fost semnate contracte de peste 330 de milioane de euro prin Fondul pentru modernizare, cu Transelectrica, pentru dezvoltarea reţelei de transport