- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanţare de 56 de milioane de euro pentru Transelectrica prin PNRR. Proiecte importante de modernizare energetică

11 Dec, 12:54 • Cornel Ghimeșan
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice, Transelectrica SA, a reușit să obțină o finanțare semnificativă de 56,2 milioane de euro prin intermediul componentei REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Finanţare de 56 de milioane de euro pentru Transelectrica prin PNRR. Proiecte importante de modernizare energetică

Finanţare de 56 de milioane de euro pentru Transelectrica prin PNRR. Această investiție va fi direcționată către trei proiecte majore menite să eficientizeze și să modernizeze rețeaua energetică din România, scrie news.ro.

Proiecte importante de modernizare energetică anunţate de Transelectrica

Proiectul 1: Instalarea de centrale fotovoltaice și instalații de stocare (alocare: 29.557.000 de euro).

Primul proiect constă în montarea de centrale fotovoltaice în 29 de stații electrice, împreună cu instalații de stocare a energiei. Acestă inițiativă va contribui la o reducere semnificativă a consumului propriu de energie electrică al Transelectrica în aceste stații, estimată la cel puțin 50%, comparativ cu anul 2022. De asemenea, se preconizează o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în valoare de 2610,93 tone CO2 pe an. Termenul de finalizare este 30 iunie 2026.

Citeşte şi: Obligații noi pentru românii care stau la bloc. Câți bani trebuie să plătească, de fapt, potrivit Legii Asociației de Proprietari 2024

Proiectul 2: Retehnologizarea SMART SA (alocare: 18.240.000 de euro). Al doilea proiect are ca obiectiv echiparea SMART SA cu tehnologie de ultimă generație și digitalizarea serviciilor de mentenanță oferite infrastructurii energetice naționale. Această retehnologizare va spori calitatea serviciilor de mentenanță, reducând, în același timp, numărul mediu de ore de intervenție și numărul total de intervenții. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2024.

Citeşte şi: Ameninţare fără precedent! Medicii de familie anunţă încetarea consultaţiilor gratuite şi eliberarea de reţete compensate

Proiectul 3: Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date (alocare: 8.440.000 de euro). Ultimul proiect vizează creșterea rezilienței cibernetice a rețelei electrice prin modernizarea rețelei de comunicații și prin instituirea unui centru de date. Investiția va contribui la creșterea nivelului de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică până la 99,5%, consolidând stabilitatea și siguranța funcționării Sistemului Electroenergetic Național. Termenul de finalizare este 31 martie 2026.

Implementarea acestor proiecte esențiale va sprijini decarbonizarea etapizată și integrarea progresivă a surselor regenerabile în rețeaua energetică, consolidând, totodată, eficiența și securitatea aprovizionării cu energie electrică. Transelectrica reconfirmă astfel angajamentul său de a rămâne la vârful tehnologiei și de a contribui la sustenabilitatea sectorului energetic din România.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult