- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trucuri de la nutriționiști, pe final de 2022. Cum să mănânci ce vrei de Crăciun fără să te îngrași

24 Dec, 20:45 • Bumbeneci Diana
Mesele de Crăciun pot fi un pericol pentru persoanele care sunt la dietă. Iată cum poți mânca bunătățile culinare de sărbători, fără să te îngrași.
Trucuri de la nutriționiști, pe final de 2022. Cum să mănânci ce vrei de Crăciun fără să te îngrași

Masa de Crăciun de la români este caracterizată prin gust, tradiții, obiceiuri, dar mai ales excese și mai apoi regrete, atunci când ne dăm seama că am mâncat mai mult decât trebuia. Considerăm sărbătorile ca o perioadă scoasă din context și nu mai suntem atenți la ceea ce contează: mâncarea trebuie să fie în cantități mici.

Mâncăm și bem, că așa este tradiția la români, uitând că n-am luat chiar tot din obiceiurile frumoase românești, atrage atenția dr. Florin Bălănică.

Țăranul autentic de pe vremea bunicilor, mânca dimineața pită cu slănină și cu ceapă, dar apoi pleca la câmp și muncea tot ogorul. Noi am păstrat slănina, dar am uitat să mai arăm ogorul. Salata de boef, cârnații, șunca, sarmalele, friptura și răciturile, toate sunt bune, toate sunt gustoase, dar vă rog să mă credeți, nu este nevoie să le mâncați pe toate odată. Chiar dacă trăim vremuri grele, în mod cert nu o să se termine toată mâncarea de pe planetă după acest Crăciun!”, spune cunoscutul nutriționist.

Iată câteva sfaturi prin care poți mânca ce dorești de Crăciun, fără să te îngrași

Mâncarea trebuie să fie o plăcere, iar mâncarea sănătoasă poate să aibă gust bun și culoare. Pentru a te bucura de ea fără sa iei câteva kilograme în plus, în primul rand, trebuie să îți propui un obiectiv: „Nu mă îngraș de sărbători!”.

Citește și: Se schimbă vremea complet de Crăciun. Meteorologii anunță temperaturi complet neașteptate

Înainte de sărbători cu câteva zile ne cântărim, evaluăm proporţiile corpului, adică muşchii, apă, oasele şi grăsimea corporală. Așa vom ști care este stadiul de la care pornim și ce ne propunem.

Masă de Crăciun
Masă de Crăciun

Un alt sfat important de care trebuie să țineți cont este acela că nu este bine să mâncați toate produsele tradiționale la aceeași masă. Toate sunt mai grase, mai dulci sau mai grele la stomac față de cele pe care le mâncăm în timpul anului.

Mâncăm 3 mese pe zi, cu alimente puține la o masă și cu distanțe mari între prânz și cină. Un alt lucru de care ar trebui să ți cont pentru a nu cumula kilograme în plus de sărbători este să nu consumi la aceeași masă și alcool, dar și alimente bogate în grăsimi.

Conform specialiștilor, grăsimile şi alcoolul sunt metabolizate, în ficat, de aceeaşi enzimă. Alcoolul are prioritate şi aşa ne trezim cu ficatul gras şi colesterolul mult prea greu de stăpânit. Alcoolul trebuie consumat la orele potrivite şi în cantităţile potrivite. Alcoolul este aliment numai consumat echilibrat. Sunt recomandate vinurile seci sau demiseci. De altfel, în zilele în care consumă alcool, este recomandat să se consume peste 2.5 litri de apă, deoarece alcoolul deshidratează.

Citește și: CFR anunță programul de sărbători. Cum vor circula trenurile de Crăciun și Revelion

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult