- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în unitățile de cazare din România. Datele analizate de INS

17 Mar, 13:55 • Lupu Alexandra
Datele publicate de INS arată că turiștii nerezidenţi au cheltuit sume uriașe în România. Călătoriile cu scop personal sau de afaceri reprezintă principalele motive care explică vizita în unitățile de cazare ale statului român.
Turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în unitățile de cazare din România. Datele analizate de INS

Turiştii nerezidenţi care au venit în unitățile de cazare din România au cheltuit 4.28 miliarde de lei. Primele informații arată că cei mai mulți din ei au venit cu scopuri personale sau profesionale, citează stiripesurse.ro.

Turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în România

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în unitățile de cazare din România. Suma a fost investită, mai exact, de un număr de 1.579 persoane. Acest lucru înseamnă că, în medie, un singur om a scos din buzunare 2709.4 lei pe parcursul sejurului.

Informațiile arată că cele mai multe persoane s-au cazat în structurile turistice colective în scop profesional sau de afaceri. 51.8% dintre turiștii nerezidenți au sosit în România din acest motiv, iar suma cheltuită de ei reprezintă 55.3% din cea totală. La fel de bine, 48.2% dintre persoane au venit în scop personal, iar banii investiți pentru sejurul petrecut în România este de 44.7% din totalul cheltuielilor.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Turiştii care merg în această vară în Constanţa sau Mamaia vor plăti o nouă taxă: „Îi va responsabiliza, o vor plăti cu drag”

49.5% dintre bani sunt alocați pentru unitățile de cazare. De asemenea, 18.5% din sumele investite se referă la cheltuielile din restaurante sau baruri și 14.7% pentru cumpărături, dacă vorbim despre călătoriile în scop profesional. Pe de altă parte, la nivelul sejurului din motive personale au fost identificate cheltuieli de 45.5% pentru cazare, 16.6 pentru cumpărături și 15.4 pentru restaurante.

Potrivit datelor INS, 43% dintre turiștii nerezidenți și-au organizat sejurul cu ajutorul unei agenții de turism, în timp ce 35.9% au preferat să facă totul pe cont propriu. Totodată, 14% dintre oameni au optat alte modalități de planificare. Principalul mijloc de transport a fost avionul, utilizat de 75.2% dintre oameni, în timp ce 16.7% au folosit autoturismele proprii, 5.1% au apelat la autocare și autobuze, iar în cele din urmă, 3% au venit cu alte mijloace de transport, referindu-ne la tren, motociclete, mașini închiriate sau ambarcațiuni fluviale.

Datele INS: Turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în România
Datele INS: Turiştii nerezidenţi au cheltuit 4,28 miliarde de lei în România

Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile private de cazare a fost de 82.700, iar cheltuielile acestora ating suma de 76.2 milioane de lei. 81.3% dintre aceste persoane au venit cu scop particular, iar restul din motive profesionale. Din acest punct de vedere, 77.3% dintre ei și-au organizat pe cont propriu sejurul în România. Cel mai folosit mijloc de transport se referă la autoturismul propriu (51.7%), avionul (19,5%), autocarul şi autobuzul (3,6%), iar în cele din urmă, alte mijloace de transport (25,2%).

Turiștii nerezidenți cazați în unitățile private au cheltuit din suma totală 34.6% pentru cazare, 32.8% pentru restaurante, baruri sau cafenele, 15.6% pentru transport, 11.4% pentru produse pentru folosință personală. La fel de bine, datele INS arată că în trimestrul IV din 2022, 412.300 turiști au fost cazați în unitățile colective, iar banii investiți de aceștia ating suma de 1.122 miliarde de lei (o medie de 2.723,8 de persoană).

Vezi și: Care e orașul din România care oferă gratuități turiștilor până la final de an. Ce condiții trebuie să îndepliniți