- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ULTIMĂ ORĂ! Nu vor mai exista bani cash în România! Cardurile vor fi baza de acum înainte

04 May, 11:11 • Constantin Cristina
Românii își iau adio de la banii cash, în urma unui proiect de lege aflat în circuitul parlamentar și aprobat de Comisiile de Buget. Plățile se vor efectua în baza cardului.
ULTIMĂ ORĂ! Nu vor mai exista bani cash în România! Cardurile vor fi baza de acum înainte

Banii cash vor dispărea din România. Proiectul de lege care se află în Parlament și a fost aprobat de Comisiile de Buget încearcă să elimine banii cash din tranzacții, a informat adevarul.ro.

Citește și: Au început pregătirile pentru cel mai sever scenariu în Germania, blackoutul. Ce se va întâmpla cu banii cash

ULTIMĂ ORĂ! Nu vor mai exista banii cash în România

Totodată, salariile nu vor mai fi plătite cu bani cash, doar în anumite excepții, iar plățile la magazine vor fi efectuate cu cardul, comercianții fiind obligați să accepte acest mod de plată.

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, este prevederea care va duce la dispariția banilor cash.

Proiectul de lege are scopul de incluziune socială și oferă instituțiilor statului control asupra tranzacțiilor, diminuând cazurile de fraudă.

Prin excepție, vor exista câteva categorii de persoane care vor putea primi salariul cash. Mai exact, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art.4 lit. e) din Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.

Exceptate pot fi și categoriile de personal din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

bani cash
bani cash

 

Comercianții vor fi obligați să accepte metoda de plată cu cardul.

„Persoanele juridice prevăzute la alin.(1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului.

Avansul prevăzut la alin.(5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.”, este menționat în prezenta lege.

Proiectul de lege va fi pus în aplicare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alte articole: Guvernul României vrea să elimine cât mai rapid banii cash. Proiect controversat la Palatul Victoria