- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un alt produs se adaugă pe lista interzisă vânzării către minori: băuturile energizante. Peste 40.000 de litri de energizant sunt vânduți zilnic în România

25 Oct, 14:25 • Fundeanu Madalina
Un nou produs va fi interzis vânzării către minori. Este vorba despre băuturile energizante, care sunt consumate în exces anual.
Un alt produs se adaugă pe lista interzisă vânzării către minori: băuturile energizante. Peste 40.000 de litri de energizant sunt vânduți zilnic în România

O nouă decizie așteaptă să fie aprobată. Astfel, băuturile energizante nu vor mai fi vândute minorilor nesupravegheați de părinți și vor dispărea și din automate. În România, doi din trei tineri consumă energizante.
Astfel de băuturi pot provoca dependenţă, potrivit Știripesurse.ro.

Băuturile energizante, interzise spre vânzare minorilor

Cifrele sunt absolut alarmante, iar, anual, românii beau energizante în valoare de nu mai puțin de 60 de milioane de euro. De asemenea, zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi sunt vândute în ţara noastră.

Medicii avertizează asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. 4 din 10 tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale.

Proiectul privind interzicerea comercializării băuturilor de acest tip către minori a trecut de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și: Mâine se dezbate în Senat inițiativa care propune interzicerea comercializării țigărilor electronice către minori! Asociația industriei de vaping susține proiectul! Dragoș Bucurenci: „Produsele cu nicotină nu sunt destinate minorilor!”

băuturi energizante
băuturi energizante

Amenzi usturătoare pentru cei care vor continua să ofere spre vânzare băuturi energizante pentru minori

Amenzile pentru vânzarea acestor produse către minori ajung până la 3.000 de lei și se poate ajunge chiar la suspendarea activității între 10 și 30 de zile.

Conform proiectului, constituie contravenție „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

Băuturile menționate sunt definite astfel în proiect: „băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

Vânzarea sau oferirea de stfel de băuturi minorilor se pedepsește imediat cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar dacă fapta se petrece în mod repetat, se dispune măsura suspendării activității între 10 și 30 de zile.

În cazul în care aceste produse se vând sau sunt oferite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Citește și: Aceste băuturi ar putea fi interzise pentru minori! Amenzile ajung până la 3.000 de lei