- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un antreprenor român de pe litoral a angajat 30 de oameni din Sri Lanka și Nepal. Ce s-a întâmplat la scurt timp

05 Jun, 11:40 • Bocioacă Bianca
După ce românii au plecat în străinătate în speranța unui trai mai bun, angajatorii sunt nevoiți să aducă muncitori din alte țări, precum Sri Lanka sau Nepal.
Un antreprenor român de pe litoral a angajat 30 de oameni din Sri Lanka și Nepal. Ce s-a întâmplat la scurt timp

Mii de români au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, în anii ’90, iar acum, la mai bine de 30 de ani, România a devenit un loc mai bun, cu locuri de muncă mai profitabile, pentru cetățenii din alte țări.

Sezonul estival bate la ușă. iar antreprenorii care au afaceri pe litoral au nevoie de forță de muncă. Pentru că românilor nu le surâde ideea de a lucra la malul mării, angajatorii caută muncitori din alte țări. Cei mai mulți vin din Sri Lanka și Nepal.

Citește și: Vom cumpăra din supermarket de la un vânzător din… Sri Lanka! 57 de migranți lucrează deja în magazine, 44 vor ajunge în noiembrie, iar 36 în ianuarie 2023

Cetățenii din Sri Lanka și Nepal vin să lucreze la noi

După câteva luni nu am putut să-i ținem pe salariul pe care au negociat ei în țara de unde vin și i-am adus practic la nivel de salarizare cu personalul din România. Per total pe toate hotelurile avem peste 100 de străini. Noi am cerut de foarte multe ori să le acorde vizele cel puțin de turism în regim de urgență.

Pentru că noi avem nevoie de ei undeva în luna aprilie, să aranjăm hotelurile, să le deschidem. Am reușit săptămâna trecută să aducem în jur de 20. Mai așteptăm acum un transport de vreo 10-12 persoane”, a declarat Nicolae Bucovală, proprietar hoteluri, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Îndrăgitul KFC a ajuns la 100 de restaurante! Compania se confruntă cu o criza acută de forță de muncă, însă continuă să angajeze srilankezi

Yogaraja Atharshan este din Sri Lanka și este camerist într-un hotel de pe litoralul românesc. Acesta locuiește chiar în hotelul în care lucrează și se bucură că nu trebuie să plătească cazare sau masă. Pentru că în Asia nu există pensii, singurul sprijin al bătrânilor râmân copiii plecați să muncească în străinătate.

„Îmi place jobul meu, îmi place să fac curățenie și mă face fericit să știu clienii fericiți. După 25 de ani trebuie să avem grijă de părinții noștri. Nu ajutor, trebuie să avem grijă de ei”,spune Yogaraja Atharshan.

Jitu Lama este din Nepal și lucrează la noi ca bucătar.

Fetița mea are 10 ani, băiatul are 6 ani. Le trimit bani în fiecare lună”, spune el.