- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un kilogram de roșii a ajuns să fie de până la 3 ori mai scump decât un kilogram de carne de pui

05 Apr, 23:26 • Bocioacă Bianca
Un kilogram de roșii a ajuns să fie mult mai scump decât un kilogram de carne de pui în supermarketurile din România.
Un kilogram de roșii a ajuns să fie de până la 3 ori mai scump decât un kilogram de carne de pui

Un kilogram de carne de pui grill pornește de la prețul de 12,99 lei/kg și ajunge la 27,99 lei/kg într-un magazin Mega Image. Puiul provine din România, iar prețul diferă în funcție de brand, cel mai ieftin fiind Mega, iar cel mai scump Libertan.

Tot în Mega Image, un kilogram de roșii din soiul San Marzano costă 39,99 lei/kg, provenite din Belgia, deoarece în România încă nu este sezonul lor de producție. Așadar, un kilogram de roșii este de trei ori mai scump decât un kilogram de carne.

Citește și: Roșiile românești ies pe piață mai devreme! Cât va costa un kilogram?

De ce este mai scump un kilogram de roșii decât un kilogram de carne de pui

„Un pui în 45 de zile ajunge la 1,5-2 kg, în timp ce roşiile au nevoie de 155 de zile pentru a creşte, iar legumelor nu le poate fi modificată genetica pentru a da un randament mai bun. De altfel, întreţinerea creşterii unei legume timp de 155 de zile este incomparabilă cu întreţinerea creşterii unui pui timp de 45 de zile. Şi nici nu vreau să mă gândesc care au fost costurile cu energia pe timpul iernii pentru producţia în sere şi solarii”, 

a explicat Vlad Gheorghe, președintele Organizației Interprofesionale din Sectorul Legume – Fructe (OIPA), pentru zf.ro.

Citește și: Carne de pui produsă în laborator, avizată pentru vânzare în magazinele din SUA

Conform estimărilor făcute de producători și economiști, prețurile legumelor vor scădea, situația actuală fiind doar o chestiune temporară. Însă, ambele părți susțin că este „o misiune aproape imposibilă” să fii vegetarian sau să ții post anul acesta, având în vedere prețurile actuale la legume.