- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un magazin Kaufland din Capitală, amendat de ANPC cu 45.000 de lei. Ce nereguli au găsit inspectorii

16 Jun, 20:27 • Lupu Alexandra
Amendă de 45.000 de lei la Kaufland. Inspectorii ANPC nu au avut milă.
Un magazin Kaufland din Capitală, amendat de ANPC cu 45.000 de lei. Ce nereguli au găsit inspectorii

Inspectorii ANPC au desfășurat o acțiune de control la magazinul Kaufland din București, cartierul Floreasca. Operatorul economic a fost sancționat cu o amendă contravențională de 45.000 de lei, informează ziare.com.

Nereguli grave la Kaufland

În cadrul campaniilor periodice de supraveghere a pieței, inspectorii ANPC au desfășurat o acțiune de control la magazinul Kaufland din București, din cartierul Floreasca. Responsabilii au aplicat o amendă contravențională de 45.000 de lei pentru operatorul economic, pentru neregulile identificate.

Comisarii autorității au decis oprirea definitivă de la comercializare a peste 600 de kilograme de produse alimentare neconforme. Valoarea totală a acestora este de 33.000 de lei.

Citește și despre: Banca Transilvania câștigă în instanță suspendarea ordinului ANPC. Ratele nu se recalculează! Ce se întâmplă la celelalte 18 bănci acuzate de practici înșelătoare

Neregulile identificate de inspectorii ANPC sunt următoarele: comercializarea a diferite sortimente de pește cu modificări organoleptice de aspect, culoare și consistență; vânzarea unor fructe depreciate, cu mucegai; informarea de pe eticheta de produs nu corespundea cu cea de la raft; comercializarea unor produse cu ambalaj; vânzarea unor castraveți murați pe a căror listă de ingrediente apărea oțetul, fără să se precizeze natura acestuia; deficiențe de informare a unor produse pe bază de grăsimi vegetale, prezentate ca fiind lactate.

Kaufland
Kaufland

Controlul a fost extins și la operatorul economic SC Elixir CD SRL, în urma celor depistate. Sediul operatorului economic este în județul Prahova, în satul Urleta, fiind unul dintre furnizorii de pește ai lanțului de magazine Kaufland. El a mai fost verificat și sancționat în urmă cu 3 ani și chiar și acum câteva luni.

„Din nou, comisarii ANPC au constatat abateri importante la sediul acestuia, fapt pentru care, din cauza abaterilor repetate, au propus chiar închiderea unităţii pentru o perioadă de la 6 la 12 luni”, se arată în document.

Pe lângă măsura menționată, inspectorii au decis să aplice amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei. Totodată, comercializarea a peste 100 de kilograme de produse alimentare neconforme a fost oprită definitiv.

Nu în ultimul rând, prestarea de servicii este oprită temporar, până la remedierea neregulilor identificate de inspectori. Din acest punct de vedere, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat că indiferent de dimensiunea operatorului economic, el trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte drepturile consumatorilor. El spune că multe dintre discuțiile purtate după aplicarea sancțiunilor rămân fără ecou, iar acest lucru este trist, pentru că, în unele situații, lucrurile nu se schimbă, astfel, inspectorii sunt nevoiți să aplice noi măsuri.

„Aşa cum am mai spus, indiferent de dimensiunea operatorului economic, acesta trebuie să înţeleagă că, înaintea profitului, trebuie să respecte drepturile consumatorilor.

Trist este că unele dintre discuţiile purtate, în urma sancţiunilor aplicate, rămân fără ecou. Recomandam, în urmă cu câţiva ani, ca fiecare dintre marii retaileri să îşi verifice furnizorii înainte de a îi lista la raft. Iată că lucrurile, în unele dintre situaţii, nu se schimbă şi, din nou, suntem nevoiţi să luăm măsuri ferme. Poate de data aceasta vom fi luaţi în serios”, declară Horia Constantinescu.

Vezi și: ANPC impune noi reguli pentru magazine. Ce trebuie să afișeze comercianții și prestatorii de servicii