- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou ajutor financiar din partea statului pentru elevi. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să îi obții

10 Aug, 16:02 • Andrei Alina
Ministerul Educației a anunțat miercuri că o hotărâre de guvern, care prevede acordarea unei sume de bani elevilor cu nota 10 la examenele naționale, a primit avizul Comisiei de Dialog.
Un nou ajutor financiar din partea statului pentru elevi. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să îi obții

Elevii de gimnaziu și liceu care au obținut nota maximă la examenele naționale din sesiunea iunie – iulie 2023 vor fi recompensați cu o sumă de bani.

”Comisia de dialog social a avizat, astăzi, proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare celor 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu care au obținut media 10 la examenele naționale, sesiunea iunie-iulie 2023.

Astfel, conform prevederilor proiectului, fiecare dintre cei 466 de absolvenți de gimnaziu cu media 10 la evaluarea națională va fi premiat cu 2.000 de lei, în timp ce fiecare dintre cei 92 de absolvenți de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la examenul de bacalaureat german) va fi premiat cu 5.000 de lei.

Citește și: Burse elevi 2023. Ligia Deca anunță majorări semnificative pentru elevii conștiincioși, din toamnă

Lista nominală a beneficiarilor și modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a transmis Ministerul Educației.

Conform datelor Ministerului Educației, numărul mediilor de 10 obținute de absolvenți la Bacalaureat 2023 a înregistrat o creștere de 40%. După contestații, 76 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10 (acestora li se adaugă 2 candidați din sesiunea specială, așadar 78 de candidați în total).

Citește și: A fost înființat primul program de burse din România pentru copii supradotați

La Evaluarea Națională 2023 numărul medilor de 10 a fost mult mai mare. 466 de absolvenți de gimnaziu au obținut media generală 10, față de 237 de elevi cât au fost în anul 2022.