- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou ajutor pentru copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

19 Jul, 15:09 • Lupu Alexandra
Copiii care au părinții plecați în străinătate primesc un nou ajutor de la stat. Klaus Iohannis a promulgat legea.
Un nou ajutor pentru copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat astăzi o lege prin care copiii care au părinții plecați în străinătate primesc un nou ajutor, informează antena3.ro. Concret, autoritățile statului, cultele și alte instituții publice se pot implica mai mult în susținerea copiilor ai căror aparținători sunt plecați din țară.

Mai mult ajutor pentru copii

Copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate pot beneficia de acum încolo de mai mult ajutor de la autoritățile statului, culte şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniu. Totul se datorează unei legi promulgate astăzi de Klaus Iohannis, care prevede posibilitatea de finanțare a unor proiecte destinate acestor copii, având drept sursă de finanțare bugetul de stat și fondurile europene.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă! Peste 230.000 de copii din România au mama plecată în străinătate

Într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială se arată că președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, furnizorii de servicii sociale acreditaţi, cultele recunoscute de lege, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, sănătăţii şi al protecţiei copilului, pot iniţia proiecte destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor pe perioada absenţei părinţilor, în funcţie de nevoile acestora, din următoarele surse de finanţare: bugetul de stat sau, după caz, bugetele locale, în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli prevăzute cu această destinaţie, fonduri europene”, se arată în lege.

Copii
Copii

Actul normativ arată că ministerele de resort au obligația de a colabora cu autoritățile de management la elaborarea ghidului solicitanților ce vizează apeluri de proiecte finanțate din fonduri europene destinate copiilor cu părinți care lucrează în străinătate și persoanelor care se ocupă de creșterea și îngrijirea acestora.

„În scopul realizării interesului superior al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a nevoilor primare ale persoanelor în grija cărora aceştia au rămas, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, alături de instituţiile/unităţile de învăţământ, medicii de familie, spitalele, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului, organizaţiile şi cultele recunoscute.

Precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană, au dreptul să iniţieze şi să gestioneze proiecte din fonduri europene, care să sprijine următoarele tipuri de acţiuni: servicii de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative şi de socializare, tabere pentru copii, în vederea sprijinirii copiilor pentru traversarea perioadei dificile a separării de părinţi, activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională, suport material pentru a beneficia de servicii educaţionale de calitate – rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip after school sau „Şcoala după Şcoală”, burse, cazare, decontare transport”, arată în lege.

Vezi și: Tot mai mulți români își pierd urmele în străinătate! Deputatul de diaspora trage un semnal de alarmă „În realitate, numărul românilor dispăruţi este mult mai mare, autorităţile îi caută doar pe cei pentru s-a formulat o sesizare oficială de dispariţie”