- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai mulți români își pierd urmele în străinătate! Deputatul de diaspora trage un semnal de alarmă „În realitate, numărul românilor dispăruţi este mult mai mare, autorităţile îi caută doar pe cei pentru s-a formulat o sesizare oficială de dispariţie”

06 Jul, 14:07 • Constantin Cristina
Numărul românilor dispăruți în străinătate este în continuă creștere. Deputatul de diaspora avertizează cu privire la disparițiile fără urmă în străinătate.
Tot mai mulți români își pierd urmele în străinătate! Deputatul de diaspora trage un semnal de alarmă „În realitate, numărul românilor dispăruţi este mult mai mare, autorităţile îi caută doar pe cei pentru s-a formulat o sesizare oficială de dispariţie”

Valentin Făgărășian, deputatul PNL pentru diaspora, a anunțat joi, 6 iulie, că este nevoie ca noul cadru normativ privind căutarea persoanelor dispărute să fie adoptat urgent de către parlamentul României, a informat ziare.com.

Citește și: Diaspora din Anglia, la un nivel record. Limba Română este pe locul 2, după engleză, în 6 din 32 de sectoare ale Londrei

Tot mai mulți români își pierd urmele în străinătate! Deputatul de diaspora trage un semnal de alarmă

Numărul românilor dispăruți în străinătate este într-o creștere îngrijorătoare. Alarmant este faptul că, în realitate, numărul românilor dispăruți este mult mai mare, comparativ cu cel de pe hârtie. Făgărășian a spus că se adresa structurilor Poliției Române instrumentele legale necesare pentru a eficientiza procedurile de căutare şi de găsire a persoanelor dispărute, atât în țară, cât şi în străinătate.

Potrivit parlamentarului legislația este un factor determinant în facilitarea şi sprijinirea operațiunilor de identificare şi de găsire a persoanelor dispărute.

diaspora
diaspora

„Evenimentele nefericite din ultimii ani ne-au demonstrat că Poliţia Română are ofiţeri de excepţie, dar puţine instrumente, chiar şi la nivel naţional, pentru a declanşa o operaţiune amplă, rapidă şi încununată de succes. Dacă la nivel naţional este greu, atunci nu ne surprinde faptul că documente oficiale ale unor autorităţi guvernamentale din state membre ale Uniunii Europene ne arată că, în ultimii ani, numărul românilor declaraţi dispăruţi a crescut, fiind vorba preponderent despre minori. Or, ştim bine că, în realitate, numărul românilor dispăruţi este mult mai mare, în condiţiile în care autorităţile îi caută doar pe cei pentru s-a formulat o sesizare oficială de dispariţie”, spune Făgărăşian.

Tot el adaugă că are încredere în acest proiect de lege, care se află acum în dezbaterea Parlamentului, fiind un cadru juridic mai consolidat de cooperare și de colaborare cu structurile similare din Italia, Spania, Germania, Franța sau Marea Britanie, state unde se află cele mai mari comunități de români.

„Am convingerea că o întârire a colaborării poliţieneşti transfrontaliere va diminua, în mod semnificativ, numărul de cetăţeni români dipăruţi în afara frontierelor ţării, pe care foarte multe familii îi aşteaptă în ţară. De aceea, este esenţial ca, de la toamnă, România să aibă o legislaţie modernă şi eficientă care să sprijine acţiunile Poliţiei Române în procedurile de căutare şi de găsire a persoanelor dispărute”, menţionează deputatul PNL de diaspora.

Alte articole: Un român din diaspora dă de pământ cu cei care au proprietăți de vânzare în mediul rural din țara noastră. ”Poate cineva s-o simți și mai taie din lăcomie”