- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou cutremur a zguduit România. Acesta a avut o intensitate îngrijorătoare

05 Mar, 10:16 • Bumbeneci Diana
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță un nou cutremur în România. Seismul a avut o intensitate de peste 3 grade pe scara Richter.
Un nou cutremur a zguduit România. Acesta a avut o intensitate îngrijorătoare

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 0.55 în județul Gorj.

Unde a fost resimțit cutremurul

Acesta a avut magnitudinea 3,8 și s-a produs la adâncimea de 11 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Pitești (143 km), Timișoara (161 km), Arad (180 km). Un alt cutremur s-a produs în aceeași zonă duminică dimineața la ora 3.43. Acesta a avut magnitudinea 2,6.

Riscul seismic a crescut în România

În perioada 13 februarie- 28 februarie 2023 au fost localizate în România aproximativ 1000 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 şi 5,7. În zona Gorj au avut loc peste 970 de seisme, dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimţite de populaţia aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 şi 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 şi 20 km.

Vezi și: Un nou cutremur a zguduit România. Acesta a avut o intensitate îngrijorătoare

Cel mai mare seism înregistrat în luna februarie în România este cel din data de 14, cu o magnitudine de 5,7 în judeţul Gorj. Pe 13 februarie 2023 a avut loc un cutremur de 5,2 tot în judeţul Gorj. În urma cutremurului au fost raportate mai multe pagube materiale, iar românii încă mai cer autor autorităților.

Cutremur România
Cutremur România

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie. Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.

Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși
în mod inutil pe drumuri”, a explicat Nicoleta Radu, director general al PAID.

Ai mai putea citi: Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult