- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou record pentru România! Statul român este campion la vânzările de mașini diesel în UE

19 Jul, 11:58 • Lupu Alexandra
România a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor diesel. În paralel, Europa atinge un nivel record al cotei mașinilor electrice.
Un nou record pentru România! Statul român este campion la vânzările de mașini diesel în UE

Un nou record în România! Statul român a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor de mașini diesel, informează profit.ro.

Vânzările mașinilor diesel, în creștere

În prima jumătate a anului 2023, toate țările europene au înregistrat creșteri ale înmatriculărilor autoturismelor, cu excepția Ungariei. România raportează o majorare mult peste media UE. Totodată, este țara care înregistrează cea mai mare creștere a vânzărilor de motoare diesel.

Înmatriculările de autoturisme noi din UE au crescut în primul semestru al acestui an cu 17,9%, ajungând la 5.4 milioane de unități. Totul s-a întâmplat pe fondul îmbunătățirilor lanțului de aprovizionare cu semiconductori și alte componente electrice. La momentul actual, piața auto din UE rămâne sub nivelul din 2019, dinainte de debutul crizelor multiple.

Citește și despre: Proprietarii de SUV-uri vor plăti taxe de parcare mai mari! Orașul care a impus această măsură pentru a combate „auto-bezitatea”

România are un total de 73.645 autoturisme noi înmatriculate și o creștere de 24%. Statul român se situează în acest moment pe locul 14 în UE. Creșterea la nivel european a fost încurajată de marile piețe, care au înregistrat, la rândul lor, creșteri importante: Spania (+24,0%), Italia (+22,8%), Franța (+15,3%) și Germania (+12,8%). Luna iunie 2023 este marcată atât de o creștere semnificativă a vânzărilor de mașini electrice, cât și de a celor care funcționează exclusiv pe baterii.

Mașini
Mașini

Motoarele cu benzină au rămas în continuare cel mai consistent segment de motorizare, cu 36,3%. Europenii nu sunt pregătiți să renunțe la ele. Vânzările de mașini 100% electrice au crescut cu 66,2%, la un volum de 158.252 unități în iunie 2023. Creșterile sunt identificate în Olanda, Germania și Franța.

Hibridele au crescut la un total de 254.100 în iunie 2023 și 1.4 milioane de unități pe cele 6 luni. Cota de piață a urcat la 25% pe intervalul ianuarie – iunie. În ceea ce privește segmentul PHEV, el a suferit o schimbare bruscă în bine, după mici scăderi înregistrate anterior. Germania a pierdut 40% din vânzări, ca urmare a eliminării subvenției. Totodată, creșterile din Franța și Spania au contribuit la o creștere totală de 13.4% în iunie și o scădere nesemnificativă (-0.2%).

În segmentul de motorizări cu combustie, România a înregistrat o performanță nedorită. Totul s-a întâmplat pe fondul livrărilor de mașini din Programul Rabla. Înmatriculările de autoturisme cu motoare diesel au crescut cu 22,4%, la un total de 1.556 unități. Mașinile cu benzină au crescut cu numai 4,1%, la 4.402 unități. Dieselul are un avans de 8.8% față de anul trecut. Au fost înmatriculate 8.456 mașini noi cu acest tip de motor. Cota de piață este de 11.5%. Benzina are un volum total de 27.168 de autoturisme și o cotă de piață de 36.9%.

Vezi și: Vești bune pentru șoferi! Compania de închirieri auto Free2move a intrat pe piața din România