- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou scandal cauzat de „taxa pe soare”. Prosumatorii susțin că ANRE a pregătit deja infrastructura de care are nevoie pentru a le lua banii

19 Feb, 22:05 • Adrian Popovici
Reprezentanții APCE susțin că ANRE a dezvoltat infrastructura pentru impozitarea autoconsumului pe cheltuiala prosumatorilor, în pofida asigurărilor oferite de Guvern că nu va introduce ceea ce ei numesc "taxă pe soare".
Un nou scandal cauzat de „taxa pe soare”. Prosumatorii susțin că ANRE a pregătit deja infrastructura de care are nevoie pentru a le lua banii

Reprezentanții Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) susțin că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dezvoltat infrastructura pentru impozitarea autoconsumului pe cheltuiala prosumatorilor, în pofida asigurărilor oferite de Guvern că nu va introduce ceea ce ei numesc „taxă pe soare”, transmite Agerpres.

„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, după cum explică reprezentanții asociației într-un comunicat.

Asociația susține că în acest moment prosumatorii achită costuri suplimentare pentru aceste echipamente fără a beneficia sau a fi informați cu privire la utilitatea acestui contor pentru autoconsum.

„De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice „taxa pe soare”? Aceasta este o acţiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituţii ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemenţă intenţia de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă”, transmite Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxa pe soare? Sebastian Burduja: „Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Nu există în România”

„Taxa pe soare”, subiect de controverse între stat și prosumatori. Foto arhivă
„Taxa pe soare”, subiect de controverse între stat și prosumatori. Foto arhivă

ANRE ar fi pregătit echipamentele necesare pentru „taxa pe soare”

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a cerut membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalații. Din sutele de imagini primite, am identificat două situații distincte: în unele cazuri a fost montat un „bloc de măsurare sigilabil”, în timp ce în alte cazuri au fost instalate chiar și contoare inteligente care sunt deja operaționale. În timp ce aceste evoluții au loc, infrastructura pentru taxarea autoconsumului este construită, în ciuda negării din partea Guvernului și a Ministerului Energiei cu privire la intenția de a introduce ceea ce ei numesc „taxa pe soare”.

Conform Asociației, în comunicatele oficiale, reprezentanții Guvernului și ai ANRE au încercat să transmită ideea că „taxa pe soare” poate fi impusă abia începând cu anul 2026, doar în cazul în care capacitatea instalată de prosumatori din România va atinge 8% din capacitatea totală instalată în țară.

„Aceasta afirmaţie este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP, etc) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată.

O altă temă falsă promovată de autorităţi a fost aceea că introducerea „taxei pe soare” este o obligaţie a României de a transpune o directivă europeană. Menţionăm că APCE a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar şi fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislaţia naţională articolul care face referire la taxa pe soare. Solicităm Guvernului României eliminarea din OUG163 /2022 Art. 21 (pct 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor”, se mai spune în comunicat.

Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană nu obligă România să impună o „taxă pe soare” în 2024 – Asociația Prosumatorilor. Apelul organizației către guvern