- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un popular lanț de restaurante pune rând pe rând lacătul pe usi. La Plăcinte, prezent in România din 2013, mai operează acum doar patru unităţi, de trei ori mai puțin decât în perioada de glorie

13 Nov, 19:42 • Gabriela Andreescu
Lanţul de restaurante La Plăcinte, intrat pe piaţa locală în toamna lui 2013, mai operează astăzi doar patru unităţi, toate în Bucureşti. În cel mai bun moment pentru business, în perioada 2016-2017, reţeaua număra de trei ori mai multe localuri
Un popular lanț de restaurante pune rând pe rând lacătul pe usi. La Plăcinte, prezent in România din 2013, mai operează acum doar patru unităţi, de trei ori mai puțin decât în perioada de glorie

În pezent, toate localurile operate sub brandul La Plăcinte sunt amplasate doar în Bucureşti. Anterior, au fost funcţionale unităţi şi în provincie, în oraşe precum Sibiu, Iaşi, Braşov sau Ploieşti.

În cel mai bun moment pentru business, în perioada 2016-2017, reţeaua număra de trei ori mai multe localuri.

Afacerea, originară din Republica Moldova, a venit pe plan local acum aproa­pe un deceniu și s-a extins accelerat atât pe piaţa din Bucureşti, cât şi în alte oraşe mari din ţară. Compania a mizat pe un model mixt de dez­voltare – deschideri proprii şi franciză, scrie Business Magazin.

Încurajaţi de rezultatele primului concept, La Plăcinte, oficialii businessului au adus în România şi un al doilea brand – Andy’s Pizza, şi acesta originar tot de peste Prut. Dacă în Republica Moldova sunt funcţio­na­le peste 20 astfel de unităţi, în Româ­nia conceptul nu a prins, aşa că singu­rul local a fost închis şi înlocuit tot cu La Plăcinte.

Între timp însă, şi acesta a tras obloanele, astfel că spaţiul din centrul Capitalei – de la intrarea în centrul istoric – stă astăzi gol.

La Plăcinte pune rând pe rând lacătul pe uși
La Plăcinte pune rând pe rând lacătul pe uși

Compania a închis, de altfel, mai multe restaurante centrale, inclusiv pe cel din zona Piaţa Romană. La Plă­cinte nu a renunţat doar la loca­lurile vechi, ci şi la cele noi. Conform celor mai recente date ZF, în 2019, pe final de an, compania urma să meargă cu un restaurant la parterul clădirii de birouri Day Tower din zona Unirii. Acesta nu figurează astăzi pe harta reţelei.

Motivele care au stat în spatele deciziei de a închide majoritatea restaurantelor nu sunt cunoscute, dat fiind că reprezentanţii La Plăcinte sunt printre cei mai discreţi din piaţă, astfel că singurele informaţii disponibile sunt cele publice.

Până recent, compania era controlată de Andrei Tranga. În 2019, el a fost reţinut de procurorii moldoveni pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale într-un dosar penal deschis pentru şantaj, conform informațiilor apărute în presa de peste Prut.

Procurorul de caz a declarat că Andrei Tranga a fost reţinut în două cauze penale, alături de alte patru parsoane, fiind vorba de şantaj în formă continuată, comis de un grup criminal organizat, şi de trafic de influenţă, la fel comis de un grup criminal organizat, informează Adevărul.

În urmă cu 3 ani, procurorul susţinea că grupul criminal organizat, din care ar fi făcut parte şi Andrei Tranga, l-ar fi şantajat pe Viorel Varzari. Potrivit procurorului, din grupul criminal respectiv mai făceau parte anumite persoane din Federaţia Rusă, cel mai probabil procurorii se referă la interlopul Grigore Caramalac, care a respins acuzaţiile.

CItește și: Un mare furnizor de energie electrică schimbă contractele. Noile clauze sunt draconice: Ai întârziat o zi cu plata, ţi se pun penalităţi

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult