- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un român s-a întors în țară după 20 de ani în străinătate și a luat-o de la zero: „Dorul de casă te omoară. Doar biserica mă mai salva”

29 Jan, 13:08 • Bocioacă Bianca
Eusebiu Ghilan se remarcă ca un exemplu de român curajos care a decis să se întoarcă în țară și să își deschidă propria afacere, după 20 de ani în Occident.
Un român s-a întors în țară după 20 de ani în străinătate și a luat-o de la zero: „Dorul de casă te omoară. Doar biserica mă mai salva”

Povestea unui român, întors acasă după 20 de ani. Inginer electrician de profesie, Eusebiu Ghilan a părăsit România cu două decenii în căutarea unor oportunități mai bune și a stabilității financiare. Italia, Germania și Austria au fost destinațiile unde a încercat tot felul de meserii până să ajungă în domeniul electricității, la Eon.

„Greu cu munca în Italia. DJ de radio am fost, la Asociaţia Română Flacăra din Torino am fost director de comunicare, am fost de toate, doar ca electrician nu am găsit de lucru. În 2006, mi-am luat o maşină din Germania şi aşa am cunoscut un tip care avea firmă de instalaţii electrice, dar n-avea decât doi angajaţi pe atunci”, spune românul pentru Ziarul de Iași.

Citește și: Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a scăzut cu 10% față de 2020. 22% dintre angajații români primesc acești bani

Chiar dacă era împlinit din punct de vedere financiarem acesta a decis să riște totși să o ia de la zero în România, din cauza dorului de casă.

„Nu-i rău de trăit, nu-i rău, dar tu, venind din afară, ca străin, oricum eşti privit de sus. Asta-i povestea tuturor românilor, nu-i numai povestea mea. Bine, eu am fost, să zicem, un caz fericit, că am făcut doar electricitate şi acolo, în şantierele din Germania, nu a fost cazul să fiu umilit sau să lucrez din greu. Aveam program fix, salariul – salariu, totul ca la carte. Asigurări, carduri, totul tot, cum fac nemţii. Pot spune că am fost băiat norocos la faza asta. Am pornit-o aşa, întâi prin mijlocul Germaniei, am ajuns prin la Karlsruhe şi tot aşa, până la Munich, apoi m-am dus în Austria. Am stat doi ani şi acolo, mi-am cumpărat o casă”, mai povestește Eusebiu.

Povestea unui român întors acasă după 20 de ani

Românul a simțit chemarea acasă și a decis să revină la Iași în urmă cu doi ani, în 2022. Convins că instalarea panourilor fotovoltaice reprezintă viitorul la noi în țară, și-a deschis propria firmă de instalații electrice.

„Dorul de casă te omoară. Dorul de mâncarea de acasă, dorul de familie, de prieteni. Stai cât stai acolo, dar “te duci cu capul”, devii ca ei. Ei sunt ca roboţii şi am devenit şi noi roboţi pe lângă ei. Casă – serviciu, casă – serviciu, serviciu-casă. Duminica mă mai salvam, pe la biserică, mă mai duceam să mă mai întâlnesc cu români. Şi asta-ţi e viaţa în străinătate”, explică el.

Într-un interviu pentru aceeași sursă menționată mai sus, Eusebiu a dezvăluit că a avut dificultăți în a se adapta la schimbările din mediul de afaceri românesc și la noile reglementări în domeniul său de activitate. Una dintre cele mai mari probleme au fost angajații.

„Mi-am imaginat că o să vin în România şi o să fac o echipă aşa de, vreo zece oameni, cinci şi încă cinci, că o să am două echipe pentru lucrări pe instalaţii electrice. Eventual şi pe fotovoltaice. Însă, am constatat că nu se lucrează. Stai tot timpul cu gura pe ei, dar când nu eşti acolo, fac ce vor: “A plecat fraierul? Bun, hai să ne vedem de TikTok, de ţigări, de toate astea”, mărturisește el.

Citește și: Cum se calculează vechimea în muncă în contextul noii legi a pensiilor. Cele trei aspecte extrem de importante

În ciuda obstacolelor, românul a văzut în Programul Casa Verde o oportunitate de a-și dezvolta afacerea și de a promova energia verde în țară. Prin acest program, micii antreprenori primesc șansa de a accesa finanțare pentru proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, contribuind astfel la creșterea utilizării surselor regenerabile de energie în România.

Eusebiu Ghilan a vorbit despre planurile sale de a deveni independent energetic și de a extinde afacerea sa în domeniul montajului de panouri solare.

„Eu mi-am achiziţionat o bucată de teren de 2000 de metri la Hlincea şi vreau să-mi pun panouri, sa fiu independent energetic. Şi am văzut că tot mai mulţi ieşeni încep să conştientizeze că e bine să-şi obţină independenţa asta energetică. Am montat şi la Antibiotice aici, în Iaşi, pe halele de acolo. În două luni am pus panouri, cât n-am pus tot anul. În afară de lucrarea de la Antibiotice am mai avut firme private dar şi clienţi persoane fizice care ne-au contactat”, explică românul.