Românii care au reușit să facă economii și iau în calcul să-și facă un depozit bancar trebuie să analizeze bine piața înainte. Nu toate băncile oferă același câștig, iar diferențele pot fi destul de consistente.
„Ziarul de Iași” a analizat dobânzile standard publicate online de 11 dintre cele mai importante bănci din România.
Pentru o perioadă scurtă, de 3 luni, TBI Bank oferă 7% dobândă pe an, cea mai mare dobândă din piață, urmată de Garanti BBVA, cu 6,25% și Intesa Sanpaolo cu 5,35%, respectiv UniCredit Bank, care oferă 5%. Alte bănci vin mult în spate – Banca Transilvania are 4,70%, CEC Bank oferă 4,50%, iar ING, BCR și BRD stagnează la 3,4% – 4%.
Citește și: Când se dau pensiile în iunie 2025. Ministra Muncii a făcut anunţul oficial
La depozitul pe 6 luni, surpriza este că cele mai bune oferte nu vin de la băncile mari, ci de la cele mai mici sau mai puțin cunoscute. Și aici, TBI Bank conduce cu 6,45%, dar este urmată foarte aproape de Garanti BBVA, cu 6,15%, și Intesa Sanpaolo, care oferă o dobândă de 5,75%.
Alpha Bank vine cu 5,10% la 6 luni, iar UniCredit oferă între 5,10% și 6%, în funcție de suma depusă. Raiffeisen Bank are o dobândă bună la 4 luni – 6,20%. Pe de altă parte, băncile mari (BT, BRD, BCR) nu trec de pragul de 4,95% la 6 luni.
Pe un an, TBI Bank oferă o dobândă de 6,45%, cea mai mare dobândă oferită pentru termenul de 12 luni. Garanti BBVA și Intesa Sanpaolo urmează cu 6,05% și, respectiv, 6%, iar cu o dobândă de 5% sunt Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank și UniCredit Bank, toate cu dobânzi între 5,05% și 5,20%. Raiffeisen Bank oferă 4,90%, iar băncile mari, precum BCR și BRD, rămân la coada clasamentului cu dobânzi de 4,20%, respectiv 4,5%.
Citește și: Creştere spectaculoasă a plăţilor cu cardul. Banii cash ar putea dispărea
Pentru cei care preferă depozitele pe termen foarte scurt, de doar o lună, diferențele dintre bănci sunt și mai vizibile. TBI Bank oferă, detașat, cea mai mare dobândă din piață – 8% pe an, urmată de Garanti BBVA, cu 6%, și Intesa Sanpaolo cu 5%. Sunt opțiuni avantajoase pentru cei clienții care doresc să-și păstreze lichiditățile disponibile, dar să obțină în același timp un randament competitiv.