- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unicredit crede că România va intra inevitabil în recesiune în 2023, contrazicând estimările BNR. Creșterea economică va înregistra o încetinire

13 Jan, 18:09 • Cornel Ghimeșan
Deși BNR a declarat că România va reuși să evite recesiune în 2023, analiștii de la Unicredit contrazic această estimare, susținând faptul că pe lângă o încetinire a creșterii economice, România se va confrunta cu o recesiune tehnică.
Unicredit crede că România va intra inevitabil în recesiune în 2023, contrazicând estimările BNR. Creșterea economică va înregistra o încetinire

Cu toate că purtătorul de cuvânt BNR, Dan Suciu, a afirmat că România va reuși să evite o recesiune în 2023m analiștii Unicredit sunt de altă părere. Aceștia sunt de părere că noul an va fi marcat de încetinirea puternică a creșterii economice și de asemenea, recesiunea tehnică este inevitabilă.

Citește și: Varujan Vosganian, despre jaful pădurilor: ”Pădurile trebuie să rămână ale României! Guvernanții s-au îmbolnăvit se servilism”

Conform Profit.ro, Guvernul este pus în situația în care ar trebui să propună o reformă a pensiilor, astfel încăt să poată accesa fonduri suplimentare din PNRR. În acest contex, PSD ar putea propune o înlocuire a cotei unice cu sistem de taxare progresiv, în loc să accepte o reducere a pensiilor speciale. Un alt scenariu ar putea presupune înlocuirea coaliției PSD-PNL cu un cabinet tehnocrat.

România nu poate evita recesiunea în 2023
România nu poate evita recesiunea în 2023

Conform estimărilor UniCredit, economia României va trece printr-o recesiune tehnică iarna aceasta, în care PIB-ul va înregistra scăderi în T4 din 2022 și T1 în 2023, generat de scăderea consumului privat. Acest scenariu al evoluției economiei în România s-ar alinia la ceea ce se întâmplă în regiune și în zona euro, unde banca italiană aşteaptă o recesiune în acelaşi interval.

România la un pas de recesiune

Creşterea economică a României ar urma să încetinească abrupt, de la 5,1% în 2021 şi 4,7% în 2022 la 1,3%. Salariile reale (ajustate cu inflaţia), sunt aşteptate să scadă şi în acest an, cu 2%, după  un declin de 1,3% în 2022, astfel că va scădea puterea de cumpărare a populaţiei.

„Marele obstacol pentru încasarea unor fonduri suplimentare din PNRR o reprezintă reforma pensiilor. Cu patru rânduri de alegeri care se conturează în 2024, guvernul român trebuie să reformeze pensiile speciale, în pofida faptului că beneficiarii acestora sunt în mod copleşitor votanţi ai Partidului Social Democrat (PSD) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL)”, arată economiştii Dan Bucşa (şef pentru regiunea ECE) şi Mihai Jugravu (UniCredit România), citaţi de Profit.ro.

Principalul risc intern identificat de UniCredit este acela al destrămării coaliţiei de guvernare în vară.

„În acest caz, ne aşteptăm la un guvern tehnocrat cu un larg suport, în loc de un guvern minoritar, care să conducă ţara până la alegerile din 2024. În trecut (2000, 2016), acest lucru a ajutat PSD să obţină unele dintre cele mai clare victorii electorale, în condiţiile în care partidul a promis cheltuieli mai mari după cumpătarea tehnocrată”, arată analiştii UniCredit.

Alte articole: Românii sunt tot mai interesați de eliminarea poluării. Peste 20% dintre mașinile noi cumpărate în 2022 sunt electrice

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult