- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unul dintre cele mai mari contracte de cesiune a terenurilor a fost semnat anul trecut! Cine se află în spatele acestei investiții

09 Feb, 22:48 • Stefan Simion
Un mare contract de cesiune a terenurilor din România a fost semnat în 2022. Cumpărătorul activează în piața vinurilor din țară.
Unul dintre cele mai mari contracte de cesiune a terenurilor a fost semnat anul trecut! Cine se află în spatele acestei investiții

Unul dintre cele mai mari contracte de concesiune a terenurilor aflate în patrimoniul Agenției Domeniilor Statului a fost semnat în 2022, citează businessmagazin.ro. Cumpărătorul activează în piața vinurilor, estimată la 400 milioane de euro.

Domeniile Dropia este compania care a semnat unul dintre cele mai mari contracte. Aceasta este deținută de Huynh Doan Mai Anh (99%) și Daniela Luca (1%). Acționarul majoritar este o cetățeană vietnameză în vârstă de 38 ani și activează în piața vinurilor din țară.

265 de hectare de teren din județul Brăila au intrat în posesia antreprenoarei de cetățenie vietnameză, având o redevență de 1.069 kilograme de grâu la hectar pentru vie. Sursele din piața producției de vin susțin că Huynh Doan Mai Anh „este soţia unuia din fraţii Neacşu, care au avut Senator Wines”. Înființată în 1991, firma a dat faliment la mijlocul anului 2022, conform datelor prezentate într-un dosar publicat pe Portalul Instanțelor de Judecată. Lucian Neacșu era administratorul Senator Wines, iar Georgică Neacșu ocupa rolul de managing director.

Citește și: Domeniul imobiliar din România are de suferit! Tot mai puține case și terenuri ajung să fie cumpărate

Compania Domeniile Dropia este deținută majoritar de Huynh Doan Mai Anh (99%), antreprenoarea vietnameză care a reușit să obțină unul din cele mai mari contracte de cesiune a terenurilor. Compania are punct de lucru temporar în localitatea Lacu Rezii (județul Brăila, Ferma Senator), iar cel permanent este înregistrat în aceeași localitate, la Ferma Viticola. Administratorul firmei este Geanina Baicu, în vârstă de 28 ani, din localitatea Însurăței, județul Brăila, conform datelor prezentate pe platforma de analiză financiară a companiilor.

teren
teren

Becali, contract de cesiune pentru 850 hectare de teren

Pe lângă antreprenoarea vietnameză, Becali a luat în concesiune 850 hectare de teren în județul Tulcea anul trecut. Cu o redevență de 2.433 kilograme de grâu, aceasta este considerată cea mai mare tranzacție din 2022 din acest segment. Două mari contracte au fost semnate inclusiv cu Domeniile Prince Matei, companie care are în spate mai mulți antreprenori români, precum Radu Bugica sau Horia Dragoș.

Vezi și: Terenurile statului vor fi concesionate pentru proiecte de energie verde. Guvernul pregătește OUG-ul

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult