- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Domeniul imobiliar din România are de suferit! Tot mai puține case și terenuri ajung să fie cumpărate

09 Feb, 17:56 • Stefan Simion
Vești proaste în domeniul imobiliar. Numărul caselor și terenurilor care ajung să fie vândute a scăzut considerabil.
Domeniul imobiliar din România are de suferit! Tot mai puține case și terenuri ajung să fie cumpărate

Lovitură puternică în domeniul imobiliar! Tot mai puține case și terenuri ajung să fie vândute, citează profit.ro.

Piața imobiliară din România se află în impas în aceste momente. Vânzările suferă o scădere drastică, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 33.274 de bunuri au fost vândute în ianuarie, în întreaga țară, cu 26.590 mai puține față de luna decembrie a anului trecut.

Reducerea ofertelor de cumpărare este un motiv de îngrijorare atât pentru persoanele care activează în piața imobiliară, cât și pentru proprietarii care vor să vândă bunuri imobile. Situația nu era aceeași în 2022. O analiză comparativă a datelor publicate de ANCPI ne arată că numărul tranzacțiilor este cu 6.236 mai mic în luna ianuarie a acestui an, față de perioada similară din 2022.

Prețurile locuințelor din România

Asociația Brokerilor Imobiliari a publicat câteva date de interes pentru români. Responsabilii arată că prețul locuințelor din țară a crescut cu 47,2% în ultimii 8 ani. Dacă în anul 2015, valoarea unei garsoniere cu o suprafață de 30 metri pătrați era estimată la 35.300 euro, același lucru nu este valabil și astăzi. În momentul actual, prețul acesteia este în valoare de 51.700.

imobiliar
imobiliar

Vezi și: Cât de mult au crescut prețurile chiriilor, în ultimul an. Imobiliarele, mai scumpe în contextul crizei

Un apartament cu două camere cu o suprafață de 54 metri pătrați se vinde astăzi cu 77.900 euro, în timp ce prețul mediu de vânzare din 2015 era de 53.800. 77.700 euro era valoarea unui apartament cu trei camere cu o suprafață de 70 metri pătrați în anul menționat, iar astăzi, acesta este vândut la 107.500.

Scumpirile nu au ezitat să apară chiar și la nivelul locuințelor de tip vilă sau casă. Prețul lor a crescut cu 24.000  euro. Acestea valorează la momentul actual 170.700 euro, în timp ce, în 2015, prețul mediu era de 146.800.

Topul vânzărilor de imobile

Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în București, în acest an. Capitala a înregistrat 6.945 de tranzacții în piața imobiliară. Lista este continuată de Brașov (1.928) și Ilfov (1.458). Teleormanul, Covasna și Oltul sunt județele în care au fost vândute cele mai puține bunuri imobile, conform datelor ANCPI.

Te-ar putea interesa și: 2022, un an cu investiții record în domeniul imobiliar, în România. Care sunt perspectivele pentru 2023

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult