- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vacanță de 4 zile pentru angajați. Cine sunt românii care au parte de noul beneficiu de la Guvern

10 Apr, 19:45 • Bumbeneci Diana
Angajații din România primesc o nouă vacanță. Este vorba despre patru zile libere, potrivite pentru sărbătorile care sunt tot mai aproape.
Vacanță de 4 zile pentru angajați. Cine sunt românii care au parte de noul beneficiu de la Guvern

Sunt vești bune pentru românii care nu mai au mult concediu, însă au nevoie de o pauză. În a doua jumătate a lunii aprilie, angajații care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanţă de patru zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui, scrie Ziarul Financiar.

În acest sens, în ziua de 14 aprilie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 16 aprilie este sărbătorit Paştele Ortodox va fi liberă pentru că este duminică, ziua de 17 aprilie este a doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă pentru toți angajații de la stat și pentru angajații de la privat care respectă aceleași reguli, printr-o decizie luată de comun acord între angajați și angajatori.

Te mai poate interesa și: Zile libere plătite pentru români în 2023. Puțini salariați își știu drepturile din Codul Muncii

Vacanță pentru români. Zilele libere care urmează în 2023 sunt:

  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

Potrivit sursei citate, în acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri. Mulți români își vor lega zilele libere cu cele de concediu, pentru a avea mai mult timp în care să își organizeze concediul.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. În lipsa acestor compensații, amenzile sunt usturătoare.

Conform legislaţiei în vigoare în România, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Ai mai putea citi și: Un nou ajutor de la stat! Cum pot primi românii 15.000 de lei GRATIS de la Guvern

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult