- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Valuri de concedieri la Poșta Română pentru debirocratizarea companiei! Valentin Ștefan: „Reducem posturile de conducere de la 60 la 20!”

11 Jan, 22:02 • Gorgorin iulia
Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, spune că există foarte multe probleme la nivelul companiei, motiv pentru care a anunțat că vrea să reducă considerabil posturile de conducere.
Valuri de concedieri la Poșta Română pentru debirocratizarea companiei! Valentin Ștefan: Reducem posturile de conducere de la 60 la 20!

Compania Națională Poșta Română a început procesul de modernizare! Valentin Ştefan, directorul general al companiei de stat, a anunțat recent în cadrul unui interviu pentru gandul.ro, că instituția pe care o conduce a intrat în proces de reorganizare și debirocratizare.

Citiți și: Vești uriașe pentru pensionari! Poșta Română a anunțat că pensiile majorate vor ajunge mai devreme la seniori

În urmă cu câteva zile, a fost demarat procesul de modificare a organigramei de personal, iar cea nouă se află, în acest moment, în plină implementare. Mai exact, unele departamente vechi din administrația centrală se vor transforma în unități de afaceri independente, se vor reașeza procesele decizionale și se va numi o nouă echipă managerială. Acest proces de reorganizare va fi însă de durată și va fi implementat prin decizii de management succesive, care la final vor avea ca efect schimbarea fundamentală a modului de funcționare al aparatului central administrativ.

Valentin Ștefan, despre planul de restructurare și reorganizare de la Poșta Română

Valentin Ștefan
Valentin Ștefan

Poșta Română a împlinit anul trecut 160 de ani de existență, iar proiectele viitoare se anunță a fi cu totul diferite. De asemenea, procedurile de la ghișeu se vor simplifica, iar oamenii vor sta mai puțin timp la cozi.

Valentin Ștefan a declarat că își propune reducerea numărului de directori, dar și o flexibilizare a modului de lucru, pentru a moderniza compania.

„Miza principală este ca această companie să se transforme și să reacționeze la ce se întâmple pe piață, fie prin serviciile și produsele pe care le oferim, fie pur și simplu prin viziunea de dezvoltare și ajustarea la tendințele globale, aș putea spune, ale oricărei companii. Până la urmă, cu 23.000 de angajați, Compania Națională Poșta Română este o companie care ușor ar putea să iasă din granițele țării.

Este o companie cu foarte mult potențial, care ar trebui să gândescă și să funcționeze ca o companie cu ambiții mai mari decât a activa pe piața din România. Dincolo de asta, este o companie care funcționează pe baza unor criterii funcționărești, funcționează ca o instituție, nu o companie comercială. Este o diferență foarte mare, pentru că, dacă o instituție trebuie doar să rezolve anumite nevoi ale cetățeanului, o companie trebuie să fie competitivă și trebuie să facă profit, să aducă bani către angajați și către acționari și, mai important, trebuie să avem ce să oferim clienților ca să putem să atragem acești bani„,a declarat  Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Cu toate acestea, el este optimist că aceste probleme se vor rezolva în timp și a recunoscut, că deși Poșta Română trece printr-o perioadă tulbure din punct de vedere economic și previziunile sunt greu de urmărit, „există foarte mult spațiu de optimizare în interiorul companiei”.

Directorul general al Poștei Române explică ce presupune restructurarea companiei

„Restructurarea companiei înseamnă în primul rând debirocratizarea ei. Adică în loc să avem un număr de până la zece semnături pe un document, să ținem doar două sau trei semnături sau chiar mai puține, o singură semnătură pe document. Asta înseamnă ca angajatul, decidentul din companie să gândească precum un manager, nu ca un funcționar. Un funcționar îți umple un document cu semnături.

O bună parte din administrația centrală gândește ca un funcționar și asta încercăm să schimbăm prin această reorganizare, astfel încât oamenii ăștia să înțeleagă că dacă ei nu își asumă și nu fac ce trebuie pentru companie, dacă nu fac performanță, atunci trebuie să și răspundă (…) 

Focusul este pe termen lung. Vedeți, sunt foarte mulți directori care știau că au mandat pe perioade scurte de timp și atunci miza era să țină compania pe linia de plutire și să facă doar câteva lucruri, pe termen scurt, fie că vorbim de un an sau doi. Compania aceasta are nevoie de o viziune și investiții pe termen lung. Nu ar fi o problemă să avem proiecte și să customizăm totul ca și când n-ar fi nicio problemă în cadrul companiei, dar miza esta ca peste cinci, ani, peste 10 ani să se vadă munca pe care o facem noi acum.

Avem undeva la 60 de funcții de conducere în companie acum, urmează să păstrăm undeva la 20. Deci estimăm o reducere la o treime a posturilor de conducere, a anunțat directorul general al CNPR.

Valentin Ștefan a devenit director general adjunct al CNPR în iulie 2020, responsabil pentru coordonarea Direcției Economice, a Departamentelor IT și Juridic și a Direcției Administrativ, Auto și Securitate Poștală.

Poșta Română are în prezent 23.000 de angajați, opt sucursale, 60 de funcții de conducere. Astăzi, 11 decembrie, reprezentanții companiei au anunțat într-un comunicat de presă, care este noua echipă managerială a CNPR.

Citiți și: Poșta Română face concedieri în masă! Peste 50% dintre angajații din administrația centrală vor dispărea