- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna

10 Oct, 14:22 • Cornel Ghimeșan
Luni a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru care permite vânătoarea cocoșilor de munte. Activiștii de mediu reacționează prompt, cerând demisia mistrului de Mediu Tanczos Barna.
Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna

Luni, în Monitorul Oficial, a fost publicat un ordin de ministru care decide ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare de cocoși de munte pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita. Asociațiile de mediu și cele ornitologice  se opun categoric acestui ordin și vânătorii de cocoș de munte. Cu alte cuvinte, la zece ani distanță de la interdicția de vânătoare, aceasta este din nou permisă.

Te-ar putea interesa și: Tot mai mulți români beneficiază de pensii speciale. Cea mai mare pensie este de peste 20.000 de lei. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică”

Emanuel Ștefan Baltag, președintele Societății Ornitologice din România, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre și invocă lipsa unor evaluări cu privire la populația de cocoși de munte. De asemenea, acesta subliniază faptul că este pusă în primejdie o specie rară și explică faptul că asociațiile de vânătoare nu fac calulele corespunzătoare.

Cocoșii de munte în real pericol

Cocoșul de munte este considerat vanat nobil, datorita raritatii întalnirilor cu el din cauza locurilor de vanatoare greu si foarte greu accesibile în Romania. Aceasta este o specie de păsări care face parte din aceeași familie cu prepelița și potârnichea, fiind însă mai mare decât acestea.Este o specie sedentară prezentă pe cea mai mare parte a continentului european. În captivitate trăieşte până la 18 ani. La specia cocoș de munte există un dimorfism sexual accentuat, adică o deosebire semnificativă între sexe.

Anul trecut, în septembrie, în România populaţia de cocoș de munte era estimată la 4500-5200 de perechi, după cum arata Societatea Ornitologică Română. Abundența păsărilor pe teritoriul pe care-l populează nu este uniformă, populațiile fiind mai numeroase în nordul Carpaților Orientali și pe versantul nordic al celor Meridionali și mai puțin numeroase în Carpații Olteniei și Munteniei.

“Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoși de munte, dar și la alte specii. De ce? Pentru că sunt specii rare pentru care noi nu avem niște evaluări naționale. Asociațiile de vânători nu fac niște evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaționale. Adică asociațiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Și atunci, dacă nu știi câte găini ai în curte, nu știi câte poți să tai”, a declarat Emanuel Baltag

Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna
Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna

Asociația Agent Green

este una dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România pentru protecţia mediului. Agent Green critică în termeni drastici reluarea vânătorii la cocoșul de munte și cere demiterea ministrului.  Ministrul Mediului Tanczos Barna declara recent, înainte de emiterea Ordinului, că nu va aproba o cotă mai mare de 1% din totalul exemplarelor de cocoși de munte inventariate în ultimii ani.

“Subiectul vânătoare la cocoșul de munte era unul tranșat și închis definitiv acum foarte mulți ani. Dar iată că o victorie nu este definitivă niciodată, atâta timp cât la putere se rotesc politicieni odihniți și deconectați cu nesimțire față de munca predecesorilor”, se afirmă într-un comunicat semnat de Asociația Agent Green.

Alte articole care te-ar putea interesa: Gheorghe Falcă acuză Olanda că încă se opune întrării României în Schengen! „A rămas singura din Europa! Poate reușim să o convingem!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult