- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vânzarea Expo Market Doraly va intra în topul celor mai mari tranzacții din 2024. Investiția totală este de 90 de milioane de euro

22 Jan, 09:43 • Fundeanu Madalina
Vânzarea complexului comercial Expo Market Doraly este aproape de final. Este prima tranzacție majoră din 2024.
Vânzarea Expo Market Doraly va intra în topul celor mai mari tranzacții din 2024. Investiția totală este de 90 de milioane de euro

Dezvoltatorul imobiliar WDP se apropie de finalizarea tranzacției de achiziție a complexului comercial Expo Market Doraly, din Afumați, de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, la un preț de 90 de milioane de euro susținut printr-o majorare de capital. Vânzarea va intra în topul celor mai mari tranzacții din 2024, conform profit.ro.

Vânzarea complexului comercial Expo Market Doraly este aproape de final. Este prima tranzacție majoră din 2024

WDP a lansat la finalul anului trecut o majorare de capital cu o valoare preconizată de circa 300 de milioane de euro. Banii urmează să fie folosiți pentru a finanța un pachet de investiții noi în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro la un randament (yield) mediu de 9%. Pachetul cuprinde și cumpărarea, cu un yield ridicat, a complexului comercial logistic Expo Market Doraly.

Investiția totală în achiziția Expo Market Doraly este de 90 de milioane de euro și se preconizează un venit anual net din închirierea proprietății de 11,3 milioane de euro. Suprafața închiriabilă a complexului comercial este de circa 100.000 de metri pătrați, construit pe un teren de 30 de hectare. Sursele spun că tranzacția urmează să fie finalizată în primul trimestru al acestui an.

Aceasta este prima achiziție făcută de WDP pe sectorul de retail, portofoliul său fiind concentrat aproape exclusiv pe proprietăți industrial-logistice. Totuși, WDP caracterizează proprietatea drept „urban logistic cluster“, adică un complex de depozite cu acces rapid la oraș.

Expo Market Doraly, primul en-gros din România – înființat de Dorina și Gheorghe Iaciu în 1993, a fost scos la vânzare în 2019, ca parte a strategiei cuprinsă în contractul de vânzare semnat în 2008 cu bancherii HSBC, care dețin jumătate din complexul comercial. Grupul ungar Indotek a fost și el în negocieri exclusive pentru achiziția proprietății, însă nu a ajuns la un acord și s-a retras din afacere.

Citește și: A plecat din TV ca să își facă o afacere cu care a cucerit lumea! Povestea lui Ștefan Pășcuță, liderul Businessing Agency

Expo Market Doraly
Expo Market Doraly

Expo Market Doraly este deținut în mod egal de familia Iaciu și InfraRed Capital Partners, un fond de investiții controlat, de circa trei ani, de canadienii de la Sun Life, unul dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii. Vânzarea complexului comercial echivalează cu ieșirea fondului de investiții de pe piața imobiliară românească.

Complexul a traversat o perioadă lungă de extinderi. Familia Iaciu a început afacerea pe un teren de 4.000 de metri pătrați. Astăzi, Expo Market Doraly ocupă 30 de hectare pe ambele părți ale șoselei București – Urziceni. Cei peste 430 de chiriași ai complexului rulează anual afaceri de peste 500 milioane de euro.

WDP a finalizat investiții de 47 de milioane de euro în România în prima jumătate a anului trecut, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, în suprafață cumulată de peste 47.000 de metri pătrați.

În aceeași perioadă a cumpărat cu 10 milioane de euro depozitul de 20.000 de metri pătrați al producătorului de profiluri de cauciuc SFC Solutions Automotive Romania, amplasat în apropierea fabricii Dacia Renault din Mioveni, pentru care și livrează marfă.

Vânzătorul va ocupa, în continuare, spațiul ca chiriaș, pe o perioadă de 15 ani. WDP este angrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață totală de circa 116.000 de metri pătrați în România, ce trebuie livrate până în 2025 către clienți precum Ursus Breweries, Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut și care presupun investiții cumulate de 92 de milioane de euro. Noile depozite vor fi amplasate în Almaj, Buzău, Sibiu, Slatina, Timișoara și Târgu Lăpuș.

Vezi și: Salariu de 3.000 de euro pe lună într-un stat european! Venit lunar uriaș pentru muncitorii necalificați