Știri interne

Veste uriașă pentru fermierii români! Guvernul îi despăgubește pentru culturile afectate de secetă

18 Nov, 09:20 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României a aprobat plata despăgubirilor de secetă pentru fermierii din țară. Vara anului 2022 a afectat culturi întregi din cauză lipsei, aproape totale, a ploilor.
Veste uriașă pentru fermierii români! Guvernul îi despăgubește pentru culturile afectate de secetă

Fermierii care au fost afectați de lipsa ploilor și care au culturile distruse vor beneficia de un ajutor de stat ce poate ajunge la 1.500 de lei pe hectar. Guvernul a aprobat plata despăgubirilor pentru secetă.

În Ședința Guvernului din 17 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 care au fost afectate de seceta pedologică. Prin acest act normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării, pentru suprafețele agricole cultivate în toamna anului 2021.

Alte articole: Rareș Bogdan susține măsurile de ajutorare a populației defavorizate: „Cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar”

MADR va oferi un total de 365,6 milioane de lei, din bugetul de stat pentru a asigura resursele necesare implementării schemei de ajutor.

Aproximativ 16.000 fermieri și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 au fost afectate de secetea pedologică, conform datelor centralizate de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, din cadrul MADR. Nivelul de distrugere a fost stabilit în în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

Veste uriașă pentru fermierii români! Guvernul îi despăgubește pentru culturile afectate de secetă
Veste uriașă pentru fermierii români! Guvernul îi despăgubește pentru culturile afectate de secetă

Fermierii afectați de secetă vor primi 1500 lei/ha pentru culturile distruse 100%

Compensațiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea.

Pentru evaluarea pagubelor provocate s-a solicitat Administrației Naționale de Meteorologie, precum și Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” realizarea de analize a influenței indicilor climatici asupra evoluției culturilor în condițiile secetei pedologice manifestată pe areale agricole extinse în anul 2022.

Citește și: PNL plusează pe tema majorării pensiilor. Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult