- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea zilei pentru români! Președintele Iohannis a promulgat o nouă lege! Sunt vizați angajații din sectorul construcții mașini

12 Dec, 15:20 • Bumbeneci Diana
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege benefică pentru românii care lucrează în industria de construcții mașini. Această meserie va fi inclusă la pensii în categoria locurilor de muncă în condiții speciale.
Vestea zilei pentru români! Președintele Iohannis a promulgat o nouă lege! Sunt vizați angajații din sectorul construcții mașini

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de azi, legea pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010. Este vorba despre documentul de lege ce face referire la sistemul unitar de pensii prin care o serie de activităţi din sectorul construcţii maşini vor fi incluse în categoria de locuri de muncă în condiţii speciale, anunță Agerpres.

O nouă încadrare la pensie pentru angajații din sectorul construcții mașini

Anterior, în noiembrie, deputatul PNL Mara Calista a anunţat că a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, proiectul de Lege pentru completarea art. 30 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul a fost în dezbatere mai mult timp, însă la final a primit undă verde.

Citește și: Bani de la APIA pentru români! Când se livrează banii și care este lista ajutoarelor

„Bani în plus la pensie pentru mai mulţi angajaţi ai companiei ArcelorMittal Tubular Products Roman, din judeţul Neamţ! Astăzi a fost adoptată Legea pentru completarea art. 30 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a cărei cosemnatară sunt alături de alţi colegi parlamentari. Am adus completările necesare ca persoanele care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje să fie încadraţi în categoria de locuri de muncă în condiţii speciale, sectorul de maşini.

Am depus un amendament, care a fost adoptat, pentru a le face dreptate mai multor angajaţi de la compania ArcelorMittal Tubular Products Roman, care nu erau încadraţi în categoria corectă. Aproximativ 300 de persoane vor beneficia de bani în plus, la pensie, datorită acestui amendament. Totodată, se preconizează şi asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă”, a afirmat parlmentarul liberal.

În acest context, deputatul din partea Partidului Național Liberal, Mara Calista a transmis, totodată, că legea prevede recalcularea pensiilor, la solicitare, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă.

Ai mai putea citi: România îi răspunde dur Austriei, după votul negativ pentru aderarea la Schengen. Lucian Bode: „Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult