- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune de la ANRE: scad prețurile facturilor la energie pentru români

03 Mar, 22:45 • Dan Stan
Vești bune de la ANRE. După creșteri la prețuri de peste 300% în energie, șefii instituției anunță și scăderi ale tarifelor. 
Vești bune de la ANRE: scad prețurile facturilor la energie pentru români

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) susține că din această primăvară, tariful pentru gazul consumat de populație ar putea fi mai mic, deci implicit, românii vor plăti mai puțin pentru facturi.

Șeful instituției de stat susține că producția internă de gaze naturale va asigura o pondere mai mare din consumul casnic, față de anul trecut.

Prețul la facturi ar putea fi mai mic decât pragul maxim de 0,31 lei pe metrul cub.

Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, a făcut anunțul.

„Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27”, a declarat Nagy.

 

Gazul s-a ieftinit în Europa. Vești excelente în domeniul energiei

 

Producția internă de gaze naturale ar putea acoperi chiar integral consumul casnic, ceea ce ar putea duce la prețuri mai bune pentru consumatori, sunt de părere specialiștii din energie.

Mai mult, prețul gazului la nivel european a scăzut puternic, cu 50% față de 2022. Prețurile finale pentru consumatorii casnici vor fi stabilite de furnizori, nu de guvern. Unii furnizori au deja prețuri sub plafonul de 31 de bani pe kWh.

Foarte important de menționat este faptul că prețul gazului în factura de energie reprezintă doar 60%. Diferența e reprezentată de alte taxe și tarife, inclusiv costurile de furnizare. Cert este că în cazul în care materia primă se ieftinește, furnizorii trebuie să reducă și tarifele la facturi pentru consumatori.

„Costul de furnizare, efectiv cât își pune furnizorul, este plafonat. Dacă avem la achiziție o reducere de preț, implicit toată valoarea facturii s-ar reduce, pentru că scade ponderea prețului cu achiziția mărfii”, a declarat directorul ACUE, Dana Dărăban, citată de Știrile Pro TV.