- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România nu este ferită de criza energetică! ANRE anunță că stocurile de gaze pentru iarna următoare trebuie să ajungă la 90%

01 Mar, 11:45 • Lupu Alexandra
România este pusă în fața pericolului unei crize energetice! Responsabilii ANRE au anunțat ce măsuri vor fi luate în această privință.
România nu este ferită de criza energetică! ANRE anunță că stocurile de gaze pentru iarna următoare trebuie să ajungă la 90%

Pericolul unei criza energetice în România nu este departe de realitate! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) anunță că stocurile de gaze naturale trebuie să fie reconstituite, spune forbes.ro.

Măsuri pentru criza energetică din România

Reprezentanții ANRE au anunțat că producătorii și furnizorii de gaze naturale sunt obligați să constituie stocurile pentru iarna următoare, cu până la 90% din capacitatea depozitelor. Măsura a intrat în vigoare de la data de 1 februarie și urmează să fie desfășurată în 5 etape. Astfel, se asigură continuitate și siguranță pentru alimentare.

„Prin această măsură de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru iarna 2023-2024, vom asigura continuitatea și siguranța în alimentare a clienților finali”, anunță reprezentanții ANRE.

În acest sens, gradul de umplere trebuie să fie de 40% în 1 februarie, 41% până la 1 mai, 67% până la data de 2 iunie, 88% în 1 septembrie și 100% până la 1 noiembrie. Instituția a precizat că stocul minim obligatoriu din depozitelor gazelor naturale reprezintă 90% din capacitatea finală de înmagazinare înregistrată la nivel național.

Vezi și: Banca Centrală Europeană anunță scăderi de prețuri la alimente și energie. Ce se întâmplă cu ratele la bănci

„În vederea armonizării legislaţiei secundare cu modificările şi completările aduse legislaţiei primare şi legislaţiei europene specifice, în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 24.02.2023, am aprobat Metodologia privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană”, afirmă responsabilii ANRE.

criza energetică
criza energetică

Ultimele informații oferite de ANRE arată că a fost depozitată cantitatea de 2.9 miliarde de metri cubi de gaze pentru iarna 2022-2023, astfel, gradul de stocare era de 96.55% până la 31 octombrie 2022, „fapt care ne-a permis să traversăm iarna în cele mai bune condiţii”, așa cum afirmă reprezentanții. Declarațiile instituției arată că pot fi înmagazinate aproximativ 3 miliarde pe fiecare an.

Ordonanța de Urgență a Guverului nr. 27/2022 menționează că furnizorii și producătorii trebuie să prioritizeze capacitatea de înmagazinare, în limita cantităților menționate în decizia ANRE. Astfel, minimul stocului stabilit pentru gazele naturale trebuie să fie constituit în mod obligatoriu în depozitele de înmagazinare subterană.

Te-ar putea interesa și: Fără energie nucleară nu putem produce energie cu emisii scăzute de CO2. Virgil Popescu, declarații din cadrul reuniuneii informale a miniştrilor Energiei şi Transporturilor din întreaga UE