- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru 3 milioane de pensionari: vor primi pensiile mărite! Anunțul făcut de Ministrul Muncii

25 Mar, 08:19 • Fundeanu Madalina
Ministrul Muncii a anunțat că un nou software va fi implementat pentru a recalcula toate pensiile. Recalcularea va începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.
Vești bune pentru 3 milioane de pensionari: vor primi pensiile mărite! Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Recalcularea pensiilor conform Legii 360 va începe în curând, după cum anunță Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Peste 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani începând din luna septembrie, conform România TV.

Pensii majorate pentru 3 milioane de seniori din România

Simona Bucura-Oprescu a declarat, duminică seara, la România TV, că un nou software va fi implementat pentru a recalcula toate veniturile seniorilor.

Recalcularea va începe la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Deciziile de recalculare vor fi finalizate până la jumătatea lunii august.

„Încă din 2021 a început procesul de reevaluare a dosarelor de pensii. În proporție foarte mare, peste 95%, toate aceste date pe care românii le au cu privire la dosarele de pensie sunt deja introduse în sistem. (…)

Ținta noastră este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate, astfel încât să fie trimise românilor și începând cu 1 septembrie deja românii să își primească pensiile recalculate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În noile decizii vor avea toate elementele inclusiv elementele care țin de totalul punctelor acumulate.

„Colegii noștri de la CNPP spun că, pe datele pe care le au dânșii, estimarea este că peste 3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”, a spus ministrul.

În noua lege se iau un calcul toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale și, de asemenea, se obțin puncte de stabilitate pentru perioadele ce depășesc 25 de ani. Mai mult de atât, există și punctele acordate datorită studiilor făcute.

Te-ar mai putea interesa și: Prima Casă. Cum îți poți vinde apartamentul mai devreme de 5 ani. Șerban Trîmbițașu, soluție pentru românii cu rate prea mari

pensii, pensionari
pensii

Impozitarea pensiei în 2024

În ceea ce privește impozitarea pensiei în 2024, Simona Bucura Oprescu a explicat că nu se pune problema de o supraimpozitare.

„Pensiile sunt supuse aceleiași impozitări. Nu s-a pus problema de o supraimpozitare. Am constatat că a fost un proiect al unor senatori care au venit cu o propunere de supraimpozitare. Ministerul Muncii a fost total împotrivă. În acest moment, valoarea pensiei sub 2000 de lei nu este impozitată.

Doar ceea ce depășește 2000 de lei e impozitat pentru pensiile din sistemul public. Nu ne-am pus problema unei supraimpozitări. Avem o supraimpozitare, e valabilă doar la pensiile de serviciu, e de 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru cele din intervalul între câștigul salarial mediu net și brut. E graduală și doar pentru partea necontributivă”, a spus ministrul Muncii.

Vezi mai multe știri: Iată care sunt cele mai bune job-uri pentru introvertiți. Salariile depășesc 100.000 de dolari pe an