- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru crescătorii de porci! Sprijin de 1200 lei pe cap de porc din rasele Mangalița sau Bazna

22 Jan, 18:16 • Cornel Ghimeșan
Anul 2023 aduce vești bune pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dezvoltat o schemă de ajutor prin care fiecare crescător va primi 1200 de lei/cap de animal.
Vești bune pentru crescătorii de porci! Sprijin de 1200 lei pe cap de porc din rasele Mangalița sau Bazna

Vești bune pentru crescătorii de porci. În anul 2023 urmează ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să ofere un sprijin financiar crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Sprijinul financiar se ridică la un milion de lei și este oferit printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de MADR, potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei.

Alte articole: Karl Nehammer și ministrul austriac de interne pleacă în Bulgaria să inspecteze granița cu Turcia. „Veto-ul Schengen rămâne în vigoare.”

„Prezenta hotărâre stabileşte o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa (…). Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (…)”, se arată în proiect.

Așadar, crescătorii vor beneficia de un ajutor de minimis în valoare de 1.200 de lei/cap de scroafă/an, iar obligația acestora este de a comercializa minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap şi menţinerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puţin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Cine poate să primească sprijinul pentru porci?

Pentru a putea beneficia de acest sprijin, crescătorii de Mangalița sau Bazna trebuie să:

  • deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
  • să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND);
  • să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.
Sprijin de 1200 lei pentru porci
Sprijin de 1200 lei pentru porci

O întreprindere sau o întreprindere unică nu poate să beneficieze de un ajutor de minimis care să depășească suma de 20.000 pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorilor agricoli societăţi agricole şi producătorilor agricoli persoane juridice. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă pentru fiecare scroafă. Potrivit MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023.

Citește și: Țeapa uriașă pe care a luat-o un român la închirierea unui apartament! Și fără locuință și cu banii luați. „Un contract nu se semnează într-o pizzerie!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult