- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru pensionari! Se dau mai mulți bani din toamnă. Președintele CNPP a făcut anunțul

18 Jul, 08:37 • Lupu Alexandra
Pensionarii primesc mai mulți bani din toamnă. Președintele CNPP a făcut anunțul. Iată despre ce români este vorba.
Vești bune pentru pensionari! Se dau mai mulți bani din toamnă. Președintele CNPP a făcut anunțul

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a dat vestea cea mare! Pensionarii primesc mai mulți bani din toamnă, informează romaniatv.net.

Mai mulți bani pentru pensionari

Daniel Baciu a explicat cine sunt românii care vor primi mai mulți bani din toamna anului 2023. Președintele CNPP a informat că Legea 263/2010 și Legea 19/2000 au acumulat anumite inechități de-a lungul timpului. El precizează că totul s-a întâmplat pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori. Astfel, anumite categorii de pensionari au fost în avantaj, iar altele nu.

Citește și despre: Vestea zilei pentru o categorie de pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile la 1 august 2023

„Actuala legislație a pensiilor, Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, cât și legile anterioare, Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001, au acumulat anumite inechități de-a lungul timpului.

Aceasta și pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori, iar modificările au produs efecte în viitor, neavând retroactivitate. Astfel beneficiile care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari și în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care au ieșit la pensie înainte de adoptarea reglementărilor”, a explicat Daniel Baciu.

Președintele CNPP a vorbit în continuare despre introducerea în noua lege a pensiilor a unor principii noi de calcul. Baciu spune că următoarea legislație ar trebui să elimine inechitățile, vizând atât pensiile noi, cât și cele care se află deja în plată.

„Noua legislație ar trebui să elimine în pricipal aceste inechități și pot să vă spun niște principii care sperăm a fi luate în calcul în noua lege a pensiilor: în primul rând mă refer la introducerea unei noi formule de calcul atât pentru pensiile noi care intră în plată, cât și pentru pensiile aflate în plată.

În primul rând această formulă de plată trebuie să elimine indicele de corecție care a avut o menire când a fost înființat, a fost foarte clar definit și a funcționat până în momentul când contribuțiile s-au mutat de la angajator la angajat”, a mai spus Baciu.

Pensionari
Pensionari

Președintele CNPP a informat că noua formulă ar trebui să elimine inechitățile din sistem. Baciu transmite că, în momentul de față, coeficientul de corecție este de 1.41 și a beneficiat de el o anumită parte de pensionari. În tot acel timp, ceilalți români au beneficiat de un indice de corecție diferit, formându-se inechități.

„Acolo trebuia ponderată formula indicelui de corecție cu această schimbare, dar acest lucru nu a avut loc. În momentul de față coeficientul de corecție este de 1,41 și a beneficiat o anumită parte de pensionari, ceilalți beneficiind de un indice de corecție diferit. Și aici s-au creat aceste inechități. Acum vorbim despre introducerea unor noi reguli de indexare a pensiilor”, a conchis Daniel Baciu la România TV.

Vezi și: PENSII 2023. Cum se calculează pensia pentru limită de vârstă și ce sporuri sunt incluse