- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru peste 1 milion de români din Spania. Vor putea obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română

10 Jan, 09:58 • Bumbeneci Diana
Inedit. Românii din Spania vor putea să obțină cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română.
Vești bune pentru peste 1 milion de români din Spania. Vor putea obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română

Românii din Spania vor putea să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română. Este decizia momentului pentru una dintre cele mai mari comunități de români din spațiul european.

Cetățenie mai simplu de obținut pentru românii din Spania

Textul acordului dintre cele două țări a fost deja agreat de ambele părți, spun surse guvernamentale pentru Pro TV. Documentul va fi semnat în curând, cu ocazia vizitei premierului spaniol Pedro Sanchez în România.

Statutul de cetățean spaniol aduce, în primul rând, acces pentru români la joburi mai bine plătite, dar și la funcții în poliție, armată sau administrație.

Spania
Spania

Anunțul privind demararea acestor discuții, finalizate acum, a fost făcut de premierul spaniol încă din noiembrie 2022. Atunci, Pedro Sanchez a ținut să mulțumească românilor din Spania pentru munca și contribuția pe care o aduc la dezvoltarea țării.

În cazul celor peste un milion de români din Spania, dubla cetățenie va fi un vis împlinit, spun reprezentanții diasporei. Statutul de cetățean spaniol le permite accesul la joburi mai bine plătite, în administrație sau în alte sectoare precum ordine publică și educație. Mai mult, în baza pașaportului spaniol românii vor putea călători fără vize în majoritatea statelor globului.

Ciprian Bălțoiu, fost consul Ambasada României în Spania, ziarist Radio Românul: „Pașaportul spaniol a fost declarat cel mai bun la nivel mondial și asta ar însemna pentru români că ar putea călători și în Statele Unite fără niciun fel de viză”.

Mulți români au ajuns în Spania încă de acum 20 de ani, de tineri, iar acum formează a doua mare comunitate de emigranți din Spania, după marocani, potrivit datelor Ministerului de Externe. 600 de mii de români au rezidență oficială acolo, cei mai mulți în zona marilor orașe, precum Madrid, Valencia și Barcelona.

Daniel Țecu, președinte FADERE: „E o diferență între a fi rezident în Spania și a fi cetățean spaniol. Ca să fii pompier, funcționar public e nevoie să fii cetățean, nu e suficient să fii rezident. În învățământ – dacă vrei să ai un post titular trebuie să fii cetățean”.

Cine lucrează în Spania cu forme legale are o asigurare în baza căreia poate beneficia de acces la serviciile medicale publice, ca orice cetățean rezident legal. La fel, accesul la educație, precum si formalitățile ar fi mai rapide în relația cu institutuțiile statului.

Vezi și: EXCLUSIV. Bunica Alexandra vinde flori la metroul din Pipera, la 74 de ani, pentru a putea trăi de pe o zi pe alta! „Jumătate din pensie o dau pe facturi, cealaltă abia îmi ajunge de medicamente și mâncare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult