- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru robotica românească! Primul unicorn industrial al Franței își pregătește intrarea pe piața din România

07 Aug, 15:57 • Cornel Ghimeșan
Primul unicorn industrial al Franței, apărut din incubatorul universității tehnice de stat Télécom Paris, își pregătește intrarea pe piața din România. Compania franceză Exotec a strâns anul trecut 335 de milioane de dolari la o evaluare de 2 miliarde de dolari.
Vești bune pentru robotica românească! Primul unicorn industrial al Franței își pregătește intrarea pe piața din România

Primul unicorn industrial al Franței își pregătește intrarea pe piața din România. Recent, francezii de la Exotec au încheiat un parteneriat strategic cu A1 Sorter, un furnizor polonez de soluții pentru echipamente complete de depozit și proiectare de sisteme logistice. Scopul acestei asocieri este de a intra pe piața est-europeană, potrivit profit.ro.

Citește și Povestea de succes a Dianei Cîțu, antreprenoarea care vrea să salveze planeta. La 34 de ani, are propria companie de peste 100 de milioane de lei

Primul unicorn industrial al Franței își pregătește intrarea pe piața din România

În 2022, primul unicorn industrial al Franței, a deschis birouri în Germania, iar în acest an se concentrează pentru a intra în Polonia și Cehia.

România, Ungaria, Slovenia și Slovacia se află pe lista planurilor lor de extindere.

Exotec a fost fondată în 2015,  la Lille, Franța și în prezent mai are birouri în Atlanta (SUA) și Tokyo (Japonia), o țintă fiind și Coreea de Sud.

Anul trecut, startup-ul de robotică pentru depozite a strâns 335 de milioane de dolari la o evaluare de 2 miliarde de dolari, devenind al 25-lea unicorn al Franței și primul unicorn industrial al țării.

Unicornul apărut din incubatorul universității tehnice de stat Télécom Paris este o companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari.

Runda de finanțare care a inclus și participarea investitorilor anteriori, printre care 83North și Dell Technologies Capital, a fost condusă de Goldman Sachs Asset Management.

În 2020, compania a încasat de la Dell Technologies Capital suma de 77,1 milioane de euro și a fost susținută și de fondurile Iris Capital și Breega, care au accelerat masiv creșterea. De atunci și până în prezent, compania și-a crescut puternic veniturile ba mai mult, și-a triplat baza de clienți.

Concret, veniturile companiei au urcat de la 20 milioane euro, suma înregistrată în 2019 la 105 milioane euro în 2021 și 185 milioane euro în 2020, câștigând astfel clienți importanți, precum Uniqlo în Japonia, Decathlon în Canada și Gap în SUA.

În prezent, compania Exotec are circa 350 de angajați, planul fiind să suplimenteze schema de personal cu încă 500 de salariați până în 2025.

 

Citește și O importantă companie își închide porțile! 30.000 de persoane vor rămâne fără loc de muncă

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult