- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de salarii mai mari de la 1 ianuarie 2024

28 Nov, 11:17 • Cornel Ghimeșan
Noul an bate la ușă, iar majoritatea românilor așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă le vor crește salariile de la 1 ianuarie. În urma unor discuții ale sindicatelor cu reprezentanții Guvernului, încă din prima zi a anului viitor, o categorie de persoane va beneficia de salarii mai mari.
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de salarii mai mari de la 1 ianuarie 2024

Categoria de persoane care va beneficia de salarii mai mari de la 1 ianuarie 2024. Recent, premierul Marcel Ciolacu împreună cu ministrul Educației, Ligia Deca, au ajuns la un acord cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, iar de la 1 ianuarie 2024 salariile profesorilor vor crește.

Citește și În timp ce spitalele nu mai au citostatice pentru bolnavii de cancer, medicii de familie au salarii de până la 70.000 de lei. Dana Budeanu dă de pământ cu clasa politică: „Băi nenorociților, omorâți lumea!”

Categoria de persoane care va beneficia de salarii mai mari de la 1 ianuarie 2024

Astfel, salariile profesorilor vor crește conform Ordonanței de Urgență 57/2023, adoptată în urma grevei sindicatelor din învățământ din mai-iunie 2023.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat că această mărire salarială vine pentru a rezolva toate inechitățile din sistem, precum și problemele salariale ale celor care ocupă funcții de conducere, printre care directori, secretari și contabili șefi.

„În momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie. Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție.

Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153 ”, a transmis Marius Nistor, conform edupedu.ro.

Potrivit reprezentantului sindical, un aspect important de luat în calcul atunci când vine vorba de mărirea salarială este faptul că se ține cont de gradul ocupat de fiecare sindicalist în învățământ.

„ În momentul de față, trebuie să discutăm pe fiecare funcție în parte, pentru că atunci când operăm creșteri salariale trebuie ca salariul unui debutant să nu fie mai mare decât

al celui cu grade didactice. Ținta noastră este să atingem maximul prevăzut pe grila negociată în vară, după proteste ”, a mai spus Marius Nistor.

Foarte important de precizat este faptul că un profesor care este la început de carieră nu va putea beneficia de un salariu mai mare decât al unui profesor cu grade didactice superioare deoarece se ia în calcul și vechimea cadrului didactic, în afară de funcția pe care o are.

Cu toate acestea, sindicaliștii au atras atenția că dacă decizia Guvernului nu va fi respectată va avea loc o nouă grevă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult