- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru toți cetățenii români! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară oferă gratuit lucrări de înregistrare sistematică!

08 Nov, 11:15 • Oprea Alina
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară efectuează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților! Sunt vizate 2.356 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT)!
Vești bune pentru toți cetățenii români! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară oferă gratuit lucrări de înregistrare sistematică!

Sunt desfășurate lucrări de înregistrare sistematică de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru proprietăți în 2.356 unități administrativ-teritoriale (UAT), pe o suprafață de 6,5 milioane de hectare. Lucrările sunt realizate la nivelul întregii localități  (în 519 UAT-uri), dar și pe sectoare cadastrale. Mai mult decât atât, acestea sunt gratuite pentru cetțeni și acestea sunt desfășurate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, dar şi din bugetele locale ale primăriilor.

Vezi mai multe despre: Vești bune! Românii nu trebuie să mai scoată bani din buzunare pentru lucrările de cadastru. Anunțul a fost făcut de Ministrul Dezvoltării 

Cadastru

Cadastru integral pentru mai multe comune!

Lista localităţilor incluse în program poate fi consultată aici.

ANCPI este instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), iar aceasta a reușit în aproximativ zece luni ale anului 2023 să finalizeze cadastrul a 36 de comune.  Numărul total la care a reușit ANCPI să finalizeze lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară este de 204. Mai mult decât atât, ANCPI a reușit să înscrie în evidențele de cadastru și carte funciară imobilele din 23.835 de sectoare cadastrale. Suprafaţa totală a imobilelor înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, este de 4.988.888,35 de hectare.

Au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică într-un număr de 204, iar șase dintre acestea au beneficiat de cofinanțare, iar 83 de comune au fost cadastrate din fonduri europene prin intermediul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. La momentul actual, în alte 474 de comune se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, prin POR 2014-2020.

Din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care îndeplinesc rolul obiectului subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), 7,29 milioane de hectare, adică un procent de 76%, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru.

Scopul PNCCF este înregistrarea gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Astfel, acest program este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor, potrivit bugetul.ro.

Vezi mai multe despre: Bani mai puțini pentru unii bugetari din 2024. Schimbări majore odată cu noua lege a salarizării