- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune! Românii nu trebuie să mai scoată bani din buzunare pentru lucrările de cadastru. Anunțul a fost făcut de Ministrul Dezvoltării 

03 Aug, 16:40 • Constantin Cristina
Românii vor beneficia de lucrări gratuite de cadastru în peste 80% dintre localitățile din România. Iată care sunt acestea.
Vești bune! Românii nu trebuie să mai scoată bani din buzunare pentru lucrările de cadastru. Anunțul a fost făcut de Ministrul Dezvoltării 

Peste 80% dintre localitățile din România vor beneficia gratuit de lucrări de cadastru realizate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), a scris ziare.com.

Potrivit anunțului făcut de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), lucrările de înregistrare sistematică a proprietarilor în sistemul integrat de tabelă și carte funciară, fără costuri pentru cetățeni, au loc în 2.395 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

Citește și: Noua statistică: București-Ilfov, cele mai multe proiecte pe harta șantierelor. 40% dintre proiectele de construcții care vizează locuințe sunt monitorizate

Vești bune! Românii nu trebuie să mai scoată bani din buzunare pentru lucrările de cadastru. Anunțul a fost făcut de Ministrul Dezvoltării

Comunicatul arată că noile cărți funciare vor fi deschise pe 7 milioane de hectare, finanțarea fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

De asemenea, ANCPI a terminat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 29 de comune, în primele 7 luni ale anului. Până în acest moment, agenția a înregistrat gratuit pentru cetățeni imobile din 197 de localități și 22.634 de sectoare cadastrale, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

cadastru
cadastru

Din 197 de localități care au fost finalizate, doar 76 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR, se mai arată în comunicat.

În prezent, 491 de localități se află în lucrări de acest tip sistematic cu finanțare europeană. În ceea ce privește terenurilor agricole care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din cele 9,54 de milioane de hectare au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,15 milioane de hectare (75%).Ministerul mai informează că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară are ca scop înregistrarea gratuită pentru cetăţeni a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.

Alte articole: Blocaj pe piața imobiliară din România? „Am un apartament de 3 camere la vânzare de vreo 9 luni, am tot scăzut prețul”