- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune! Românii nu trebuie să mai meargă la spitale pentru eliberarea rețetelor. Cum se va proceda cu consultațiile

06 Jul, 12:20 • Constantin Cristina
CNAS anunță că românii nu trebuie să mai bată drumul până la spital pentru eliberarea rețelelor medicale. Mai nou, consultațiile se pot face de la distanță.
Vești bune! Românii nu trebuie să mai meargă la spitale pentru eliberarea rețetelor. Cum se va proceda cu consultațiile

Adio drumuri inutile la spital! Românii care au nevoie de consultații și rețete medicale, însă nu pot ajunge la medic, pot alege calea cea mai ușoară de comunicare de acasă, a informat Mediafax. Pacienții pot comunica de la distanță cu medicii, prin intermediul online. Reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanță se menționează și după data de 1 iulie 2023.

Citește și: Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

Vești bune! Românii nu trebuie să mai meargă la spitale pentru eliberarea rețetelor. Cum se va proceda cu consultațiile

După ce medicul îl „consultă” pe pacient, alături de fișa lui, acesta poate emite documentele necesare pacientului, împreună cu rețeta electronică online sau offline pentru medicamente compensate.

spital
spital

Pacienții care sunt consultați de către medicii de specialitate din ambulatoriu vor fi exceptați de la prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

De asemenea, tot prin intermediul consultărilor online, pot fi acordate terapiile psihice, dar și sfatul genetic, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum și în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Și acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet.

„Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experiența acumulată în timpul pandemiei de Covid-19, nu numai că am menținut consultațiile la distanță, ci am și lărgit sfera de aplicabilitate a acestora”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Alte articole: Adevăratul motiv pentru care pacienții ajung în spitalele din domeniul privat. Vasile Cepoi: „Spitale în care competențele corpului medical depășeșc competențele unității sanitare”