- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevăratul motiv pentru care pacienții ajung în spitalele din domeniul privat. Vasile Cepoi: „Spitale în care competențele corpului medical depășeșc competențele unității sanitare”

26 Jan, 23:09 • Bumbeneci Diana
Mulți pacienți din România nu găsesc loc de tratament în spitalele publice, motiv pentru care trebuie să meargă la privat. Un fost ministru al Sănătății explică ce alte motive au românii.
Adevăratul motiv pentru care pacienții ajung în spitalele din domeniul privat. Vasile Cepoi: „Spitale în care competențele corpului medical depășeșc competențele unității sanitare”

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a vorbit despre actualele probleme din sistemul sanitar din țara noastră. Vasile Cepoi a explicat că la ora actuală există un număr foarte mare de medici care lucrează şi la privat, dar şi la stat, din cauza deficitului mult prea mare de medici. Ei bine, iată ce motive au românii să meargă la privat, conform News.ro.

Românii sunt nevoiți să apeleze la spitalele și clinicile private

Vasile Cepoi a comentat, joi declaraţia directorul medical al Institutului Inimii “Nicolae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar. Acesta din urmă a susținut că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, dar nu în ambele locuri.

“Domnul doctor Molnar a spus că dacă se rezolvă problema lucrului medicilor doar în privat sau doar în public s-ar rezolva problemele sistemului sanitar. Cam 10% ar fi valabilă această afirmaţie.

Purtarea pacientului de la privat la public nu are o motivaţie medicală de multe ori, ci are o motivaţie financiară

Ar rezolva purtarea pacientului de la public la privat şi de la privat la public, care nu are o motivaţie medicală de multe ori, ci are o motivaţie financiară. Asistenţa medicală s-a cam comercializat în ultima perioadă. Situaţii în care spitalele trimit pentru anumite investigaţii în privat pentru că nu pot să le fac se datorează faptului că acea evaluare a nivelului de competenţă a spitalelor nu este obiectivă, nu reflectă realitatea.

Citește și: Consultațiile medicale, serviciu de lux în România! În 2023, prețurile cresc cu 30%. La cât ajunge o simplă consultație

Acel ordin care datează din 2010 care evaluează nivelul de competenţă a spitalelor nu are criteriile cele mai relevante şi ar trebui schimbat. Acesta ar fi un aspect.

Al doilea ar fi modul de contractare a serviciilor cu Casa de Asigurări care ar trebui să ţină cont şi de nivelul de competenţă, iar tarifele să reflecte costurile reale ale asistenţei medicale, lucru pe care ni-l dorim de ani de zile, dar nu s-a realizat, în momentul de faţă pentru a treia oară se încearcă un proiect care este pe fonduri structurale pentru cunoaşterea costurilor reale în spitale. Acest proiect se va termina la anul şi probabil că vom avea o bază de calcul corectă a tarifelor”, a precizat Vasile Cepoi.

În momentul în care a fost întrebat și dacă ştie câţi medici lucrează şi la stat, dar şi la privat, fostul ministru al Sănătăţii a explicat că nu există o evidență națională. Cu siguranță, aceștia sunt oricum destul de mulți.

Nu cred că are cineva o evidenţă naţională. E un număr foarte mare de medici care lucrează şi la privat şi la stat. Iniţial acest lucru a fost acceptat, criteriul rămâne valabil şi în prezent, pentru faptul că există un deficit de medici pe anumite specialităţi. În anii 2005, 2006 se propusese în contractul cadrul să nu se permită contractul şi în public, şi în privat al aceluiaşi medic şi atunci au fost situaţii în care, mai ales că atunci medicii în privat erau mai bine plătiţi decât în public, rămăseseră fără medici pe anumite specialităţi şi a fost necesară revenirea la această decizie”.

Tot în declarațiile sale de azi, Vasile Cepoi a mai confirmat că cel mai frecvent motiv pentru care un medic lucrează şi la stat, dar şi la privat este cel financiar, dar afirmă că poate exista şi un interes profesional. Cum mulți români nu sunt primiți la stat, aceștia merg la privat, tot la medicii pe care îi cunosc deja din sistemul public de sănătate, însă de data acesta trebuie să scoată bani din buzunar pentru o consultație.

Cel mai frecvent motivul cred că este unul financiar, poate fi şi unul profesional, depinde în ce spital lucrezi. Dacă ai un spital mai puţin dotat şi ai competenţe superioare posibilităţilor tehnice pe care le oferă spitalului să te duci să lucrezi şi în privat pentru că altfel te deprofesionalizezi. (…) Nu toate spitalele pot avea acelaşi nivel de dotare. Din păcate, avem spitale care au dotare tehnică peste competenţele corpului medical şi invers, spitale în care competenţele corpului medical depăşeşc competenţele unităţii sanitare”, a mai declarat Vasile Cepoi.

Ai mai putea citi: Alertă alimentară. Toți românii care au cumpărat ciocolată trebuie să o returneze

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult