- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente pentru pensionari! Daniel Baciu anunță că pot primi un bonus la pensii în funcție de numărul anilor de muncă

09 Oct, 09:44 • Cornel Ghimeșan
Pensionarii români pot primi bonusuri la pensii, în funcție de stagiul de cotizare. Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii, a făcut marele anunț.
Vești excelente pentru pensionari! Daniel Baciu anunță că pot primi un bonus la pensii în funcție de numărul anilor de muncă

Potrivit Antena 3 CNN

, o mulțime de pensionari români vor putea primi bonusuri la pensii, în funcţie de stagiul de cotizare, așa cum a anunţat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.

În urma discuţiilor pe care România le-a avut cu Comisia Europeană, prin care a fost încurajată prelungirea activitităţii românilor, cei care aleg să lucreze un număr mai mare de ani decât este necesar pot primi în viitorul apropiat nişte bonusuri care să îi ajute mai apoi la pensie.

Condiţia principală ar fi ca românii să lucreze peste 25 de ani, cât este în prezent stagiul de cotizare, spune şeful Casei de pensii.

„Se poate adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus, pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare de 25 de ani la care se raportează valoarea punctului de pensie. S-ar putea ca pensionarii să primească şi un bonus dacă lucrează peste 25 de ani.

Astfel, la formula de recalculare a pensiilor prezentă, la acelaşi număr total de puncte contributiv, calculat pe contributivitate, se mai poate adăuga acel bonus, acele puncte de fidelitate, pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.

Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege.

Varianta prezentată e valabilă pentru aproximativ toate cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată care sunt acum în sistemul public”, a declarat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, pentru Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat noile calcule ale pensiilor pentru cele cinci milioane de români

pensii
pensii

Noua formulă de recalculare a pensiilor

Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii a explicat, potrivit surselor Antena 3 CNN, care va fi formula pentru recalcularea pensiilor: „Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019.

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani, Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare”.

Vezi și: Reduceri de până la 21% la produsele iubite de români, la Lidl. Ofertele încep de azi, 9 octombrie, și țin toată săptămâna

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult