- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești incredibile! Se fac din nou angajări în învățământ! Memorandumul pentru deblocarea posturilor a fost aprobat

17 May, 20:24 • Constantin Cristina
Guvernul a aprobat Memorandumul pentru deblocarea posturilor din Educație, așadar, angajările în învățământ sunt reluate.
Vești incredibile! Se fac din nou angajări în învățământ! Memorandumul pentru deblocarea posturilor a fost aprobat

Guvernul României a dat undă verde angajărilor în învățământ și a aprobat, miercuri, Memorandumul pentru deblocarea posturilor din Educație, a menționat antena 3 CNN.

Așadar, se va da drumul la concursuri pentru ocuparea unor funcții vacante sau temporar vacante. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că a fost adoptat Memorandumul pentru deblocarea posturilor din educație.

Citește și: Se dă startul angajărilor în poliție! 2.900 de locuri sunt scoase la concurs. Ce probe trebuie să treacă candidații pentru admitere

„Este o decizie importantă și necesară, în contextul în care așa cum am anunțat, la fel ca și anul trecut, acordăm respectul cuvenit unor domenii atât de importante, precum educația or sănătatea, prin derogare de la regulile prin care Executivul a stabilit să țină sub control cheltuielile bugetare, eliminând o serie întreagă de cheltuieli publice în efortul de a reuși menținerea sub control a deficitului în țintele pe care Guvernul și le-a asumat.

Așadar, pentru educație, pentru sănătate, sunt exceptate și aceste reguli nu se aplică în ceea ce privește ocuparea funcțiilor vacante, astfel încât, prin memorandumuri, în cadrul Guvernului, sunt aprobate aceste decizii. Este și situația de azi.

Guvernul a aprobat acest memorandum de exceptare de la prevederile incluse în OUG 34 din 12 mai privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, dar și modificarea și completarea unor alte normative. În acest fel, Guvernul aprobă organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile vacante sau temporar vacante din instituțiile de învățământ superior și învățământ preuniversitar pentru anul în curs”, a spus Cărbunaru.

învățământ
învățământ

Se fac din nou angajări în învățământ

De asemenea, pentru instituțiile din domeniul universitar, se pot organiza concursuri pentru posturile din toate structurile din subordinea Ministerului Educației care deservesc învățământului universitar.

„Toate posturile didactice, didactic-auxiliare și de cercetare vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 la nivelul instituțiilor de învățământ superior și nu implică alocații bugetare suplimentare întrucât fondurile actuale stabilite prin Legea bugetului de stat369/2022 pentru anul în curs sunt acoperitoare”, a mai spus Cărbunaru.

Pentru învățământul preuniversitar, vor fi organizate concursuri pentru sesiunea 2023, pentru ocuparea posturilor didactice de predare care sunt vacante.

„Este valabilă această decizie și pentru concursurile sau examene care vizează ocuparea de posturi didactice sau auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv din centrele de resurse și asistență psiho-pedagogică”, a mai spus Dan Cărbunaru.

A treia categorie vizează concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante din unitățile de învățământ preuniversitar de stat sunt.

Alte articole: Atenție, români! Marcel Ciolacu: Angajările la stat se stopează. Domeniile care scapă