- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești mari pentru români! Facturile la energie, cu datorii restante, vor fi decontate din cardul de energie. De când începe perioada de valabilitate

12 May, 17:47 • Constantin Cristina
Facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie, a anunțat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Vești mari pentru români! Facturile la energie, cu datorii restante, vor fi decontate din cardul de energie. De când începe perioada de valabilitate

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor, a anunțat că românii vor putea deconta facturile emise de la furnizorii de energie, cu datorii restante, din cardul de energie, începând de săptămâna viitoare, a transmis Prima News.

Citește și: Card energie 2023. Care este ultima dată în care poate fi folosită prima tranşă de 700 de lei

Vești mari pentru români! Facturile la energie, cu datorii restante, vor fi decontate din cardul de energie

Fiecare beneficiar de card de energie care primește factura și are înscrise datorii față de furnizorul de energie, începând cu luna 2022, este eligibil să facă plăți cu ajutorul cardului de energie.

„Fiecare beneficiar al nostru de card de energie care primeşte factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil, după şedinţa de Guvern de miercuri, când a fost luată decizia, să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie şi din acest punct de vedere am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus Marcel Boloş.

De asemenea, excepțiile nu vor exista, însă doar dacă sunt penalități înscrise pe factură și dacă sunt cheltuieli privind penalizarea.

„În rest, toate categoriile de cheltuieli cuprinse pe factură care ţin de furnizarea de energie, tot ceea ce înseamnă vechimea acestor datorii, cum am precizat, începând cu luna februarie 2022, dar şi materialul lemnos pe care l-am extins (..) în centrele comerciale pentru încălzirea locuinţelor, este de asemenea eligibil”, a explicat Marcel Boloş.

card energie
card energie

Mecanismul este unul mai flexibil acum, pentru a fi mai la îndemâna beneficiarilor și au inclusiv și operatorii comerciali de material lemnos, astfel, beneficiarii vor putea deconta o serie mai mare de cheltuieli pe care o aveau la dispoziție.

El a subliniat despre data la care va fi aplicată această decizie privind plata restanţelor cu cardul de ajutor pentru energie că este data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei, zilele acestea, cel târziu până luni.

„Începând de săptămâna viitoare, deja facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie”, a spus Marcel Boloş.

El a mai afirmat că nu are o estimare a celor care vor folosi cardurile pentru plata acestor restanţe.

„Avem peste 2,5 milioane de beneficiari care au efectuat aceste plăţi cu cardul de energie, peste 550 de milioane de lei pe care deja le-am achitat pe seama cardului de energie şi după modificările care au apărut la Ordonanţă şi cu emiterea facturilor de către furnizorii de energie, mai ales a celor restante, pentru că aici noi am venit în întâmpinarea nevoilor generate de Hidroelectricas, prin emiterea facturilor cu întârziere, practic după toate aceste adaptări ale mecanismului, ritmul acesta pe care îl avem zilnic, de 45.000 de operaţiuni pe care le onorăm în fiecare zil, probabil că va creşte uşor”, a spus Boloş.

Ministrul s-a referit şi la prevederea privind anularea cardului de ajutor pentru plata facturii la energie.

„În situaţiile în care avem fie o adresă greşită, care s-a înscris pe cardul de energie, fie pe cardul de energie figurează beneficiari care, din anumite modificări ale bazelor de date, au ajuns pe acelaşi card de energie deşi nu există nici măcar o relaţie de rudenie sau nu au docmiciliul comun, toate aceste posibilităţi le avem de acum rezolvate prin prevederea aceasta legală de anulare a cardului de energie şi reemiterea lui pentru a fi la zi cu cardul de energie, el fiind un fel de certificat de identitate al beneficiarului”, a spus Boloş.

Anularea se va face prin intermediul unei declaraţii pe proprie răspundere care însoţeşte cardul de energie.

„Pe baza acesteia şi a predării cardului vechi va avea loc reemiterea şi anularea cardului vechi, deci prin prezentarea simplă la oficialul poştal, însoţit cardul de energie de declaraţia pe proprie răspundere şi se poate proceda la anularea acestui card sau a cardurilor în cauză şi remiterea lor”, a spus Marcel Boloş.

Alte articole: Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile