- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru angajații din mediul privat! Unde și cu cât vor crește salariile în 2024

07 Dec, 11:01 • Fundeanu Madalina
Cresc salariile anul viitor, dar nu pentru angajații din mediul privat. Specialiștii în resurse umane vin cu vești mai puțin plăcute pentru cei care nu lucrează la stat.
Vești proaste pentru angajații din mediul privat! Unde și cu cât vor crește salariile în 2024

Vești proaste pentru românii care lucrează în sectorul privat. Specialiștii în resurse umane au anunțat că firmele vor crește salariile, în medie, cu doar 5-7%, sub rata inflației. Sunt, însă, și companii care nu-și permit să mai majoreze veniturile. În anul 2024, cele mai mari creșteri salariale vor fi la stat, potrivit informațiilor furnizate de Digi24.

Cresc salariile anul viitor, dar nu pentru angajații din mediul privat

Epoca majorărilor de salarii de două cifre s-a terminat. Acesta este mesajul specialiștilor în resurse umane pentru românii care lucrează în mediul privat.

„S-ar putea să vorbim în cel mai bun caz de 5%, 3% sau înghețări de salarii. Vom avea și companii din domeniile unde ne-am obișnuit să avem creșteri salariale mari. Aici vorbesc despre IT, zona de servicii. Aici creșterile erau de 2 cifre, adică peste 10%. Acum dacă vom vorbi de 5% încă este bine.”, a declarat Oana Botolan, expert în resurse umane.

Te-ar putea interesa și: PIB-ul României a crescut cu doar 0,9% în trimestrul III. Sectoarele care au contribuit la creșterea economiei

salarii
salarii

Pentru a-și crește veniturile, oamenii sunt dispuși să-și schimbe locul de muncă. Conform datelor unui sondaj recent, aproape 60% dintre angajații români ar vrea să schimbe compania pentru care lucrează la anul.

„Își vor schimba jobul doar în cazul în care oferta financiară va fi mult mai avantajoasă decât sumele pe care le câștigă în prezent. Aici vorbim de cel puțin 20% mai mult față de salariul actual.”, a adăugat Oana Botolan.

Micile firme susțin cu tărie că nu își pot permite o nouă creștere a salariilor, mai ales că au fost forțate de stat să crească salariul minim de la 1 octombrie la 3.300 de lei brut.

„Peste 90% din IMM-uri nu mai au posibilitatea să crească salariile după două luni de când deja l-au crescut.”, a anunțat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Cele mai mari creșteri salariale din 2024 vor fi la stat. Profesorilor ar urma să le crească veniturile cu aproximativ 20%, potrivit unor surse. Asta va costa bugetul statului 4,6 miliarde de lei. Prima zi a noului an va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de angajați ai Casei Naționale de Pensii.

Vezi și: O nouă lege a intrat în vigoare! Românii care sunt cumpărători sau moștenitori trebuie să știe asta!